Répa édesen, sósan...

Tuti receptek répára!

A répa sok szempontból egészséges és nagyon finom is. A vitaminban gazdag sárgarépát édes aromája miatt süteménybe is teheted, de sósan is ínycsiklandó finomságok készíthetők.

2010.10.01 18:00ma.hu

A friss répa az egyik legfinomabb zöldségcsemege.

Nemcsak változatosságot jelent az étkezésben, de szemünk és gyomrunk védelmezője is - érdemes tehát mellékszereplőből főszereplővé kinevezni a konyhában! Közép-Ázsiából került Európába, vélhetően a mórok telepítették át, a spanyoloktól terjedt el a kontinensen.

Egy másik elképzelés szerint Velencéből jutott el a földrész más országaiba.

Miért jó:

Értékes B- és C-vitamint, folsavat, vasat, magnéziumot és kalciumot tartalmaz.

Rákmegelőző és immunerősítő hatása bizonyított.

Legértékesebb hatóanyaga azonban – ez adja sárga színét is – a béta-karotin, az A-vitamin egyik előanyaga.

Annak érdekében, hogy a szervezeted jobban tudja hasznosítani a karotint, fogyasztás előtt adj kevés olajat a sárgarépához.

Hogyan használd:

A zsenge sárgarépát héjastul fogyaszthatod. Tartsd folyó víz alá, és puha kefével alaposan súrold le!

Ha télire teszed el, a répa héját kapargasd le, vagy zöldséghámozóval vágd le! A főtt répát burgonyatörővel pépesítheted: ha már elég puha, könnyebb szétnyomni. Ezért főzés közben vegyél ki egy-egy darabot, és ellenőrizd az állagát.

Gyorsan elkészül a fenséges répasaláta, amit almával ízesíthetsz. Mindkettőt reszeld finomra, majd keverd össze diófélékkel, citromlével, 1 tk olajjal és csipetnyi cukorral.

Dekoratívak a tányéron a répacsíkok. Ehhez a sárgarépát zöldséghámozóval szeleteld vékony csíkokra, aztán párold sós vízben 2-3 percig.

Metélt tésztával és mártással igen finom. A legtöbb leves elképzelhetetlen sárgarépa nélkül, de kellemes aromája miatt kitűnő töltelékek és raguk ízesítéséhez.

Egytálételekben, zöldségköretként, esetleg nyersen lereszelve vagy sütéshez (pl. répatorta) egyaránt remek. Frissen facsart leve szintén ízletes.

Rokfortos-répás quiche

Hozzávalók (4 személyre):

20 dkg liszt, 12 dkg vaj, 3 tojás, 3 közepes sárgarépa, 150 g tejszín (főzőtejszín is jó), 15 dkg rokfort (vagy márványsajt), 1 ek aprított kakukkfű, 2 ek napraforgómag, só, őrölt fehér bors, a forma kikenéséhez kevés margarin, folpack

Elkészítése:

1. A lisztet a munkalapra szitáljuk, majd összegyúrjuk a feldarabolt hideg vajjal, csipetnyi sóval meg 1 tojással. Golyóvá formáljuk, folpackba csomagoljuk, és kb. 30 percre hűtőbe tesszük.

2. A meghámozott répát kis cikkekre vágjuk, majd forrásban lévő, sós vízben kb. 3 percig főzzük. Leszűrjük, hideg vízzel azonnal leöblítjük és lecsöpögtetjük.

3. A megmaradt tojásokat alaposan összekeverjük a tejszínnel, és belevegyítjük a lereszelt sajtot meg a felaprított kakukkfüvet. A keveréket sóval, borssal ízlés szerint fűszerezzük.

4. A tésztát kinyújtjuk, és margarinnal kikent, 24 cm-es, kapcsos tortaformába fektetjük. Egyenletesen elosztjuk rajta a répát, és meglocsoljuk a sajtos-tojásos keverékkel.

Megszórjuk a napraforgómaggal, és előmelegített sütőben, 180 fokon kb. 40 percig sütjük.
Elkészítési idő kb. 1 óra, kb. 3540 (845 kcal) / adag.

A legtöbb zöldségfélével ellentétben, a sárgarépa főzve táplálóbb, mint nyersen, ugyanis a főzés során károsodnak a vastag sejtfalak, így a szervezet számára a karotin hozzáférhetőbbé válik, és ha az ételben a felszívódáshoz szükséges zsírok is jelen vannak, akkor a sárgarépa karotintartalmának több mint a fele hasznosul.

Bár a sárgarépa mindennapjaink része, mégis, önálló ételként tulajdonképpen ritkán fogyasztjuk, inkább csak ételeink alkotórészeként. Készíthetünk belőle salátát, főzeléket, de még ízletes desszertet is!

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.