Sorozatunk második receptje

Gasztro sorozatunk újabb tippje: A spanyol konyha

Szuper nemzetközi gasztro tippek, melyeket elkészíthetsz, ha idén nem nyaraltál, és akkor is ha ellátogattál idegen országokba és kedved támadt kísérletezni. Kulturális és gasztronómiai kirándulásra hívunk!

2010.08.27 10:00ma.hu

A spanyol konyha legismertebb egytálétele a paella, ami nem más, mint - ahogy ők mondják - a "rizs megdicsőülése".

Kevés húsból, rizsből, paradicsomból, paprikából, borsóból, káposztából, vagy egyéb nyersanyagokból kellemesen laktató fogásokat varázsolnak elő. A spanyol konyha változatosságára jellemző, hogy a paellák fajtája számtalan.

Országrészenként más és más nyersanyagokat használnak fel készítéséhez, de legfontosabb alapanyaga mindenütt a jó minőségű rizs és a sáfrány. Paellát nem lehet kis mennyiségben készíteni, így már az ételválasztás megkívánja az óriási vendégsereget.

Kerüljön még az asztalra sangría, de ne a vásárolt üvegben, hanem kancsókban, különféle gyümölcsökkel dúsítva.

A sárga és a piros lehet a vacsora meghatározó színe, amelyeket érdemes bátran használni: válassz piros terítőt nagy csokor sárga virággal és sok-sok gyertyával.

Recept tippünk:

Paella

Hozzávalók: • 30 dkg rizs • 20 dkg csirkemell • 20 dkg sertéscomb • 20 dkg tenger gyümölcsei keverék • 1 vöröshagyma • 2 paradicsom • 1 kaliforniai paprika • 10 dkg zöldborsó • 4 gerezd fokhagyma • 1 tk. pirospaprika • 1 csipet sáfrány (általában éppen ennyi van egy zacskóban) • só • bors • olívaolaj

A paella nevét arról az edényről kapta, amelyben készítik. Azonban ha nincs otthon paellera, akkor egy vastag falú serpenyő is megteszi. Első lépésként a sáfrányt áztassuk be fél deci vízbe.

Közben olívaolajon pirítsuk aranybarnára a felkockázott csirkehúst, majd szedjük ki, és tegyük kicsit félre, hogy a felkockázott sertéshúst is meg lehessen sütni (utána ezt is szedjük ki a serpenyőből).

A visszamaradt olajban dinszteljük meg a felkockázott vöröshagymát és paprikát, majd a borsót 10 percig. Ezután vissza lehet tenni a húsokat, hozzá kell adni az apró kockára vágott paradicsomot, a rizst és a zúzott fokhagymát.

Az egészet sózzuk meg, mehet rá kicsi paprika is, majd alaposan keverjük össze, és öntsük fel a sáfrányos vízzel, plusz még annyival, hogy az egészet bőségesen ellepje.

Pároljuk lefedve 20 percig, majd tegyük a tetejére a tengeri herkentyűket, ismét fedjük le, és pároljuk készre. Spanyolországban abban a serpenyőben tálalják, amelyben készült, és a tetejére citromkarikákat tesznek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.