Amit az orosz konyháról tudni érdemes

Orosz konyha és gasztronómia

Egy híres 19. századi gasztronómiai szakember V. Levsin megállapította, hogy az orosz főétkezések alapvetően négy részre oszthatóak: hideg előételek, meleg levesek, sült ételek, sütemények.

2010.06.01 13:57kulinarisvilag.hu

Először előételeket szolgálnak fel, amihez ecetes, savanyított gyümölcsök, zöldségek és gombák tartoznak. A 18.-ik századig az orosz konyha alapja a sárgarépa volt, amit különféle módokon készítettek el. A répát, főtt, sült vagy párolt formában hozzáadták leveshez, sütemény vagy egyéb töltelékhez. Később népszerű lett a karalábé, a káposzta, a retek és a cékla. 

A céklából készült előételek először közép és észak Oroszországban terjedtek el. A káposzta fogyasztásáról pedig már az 1150es évek írnokai is megemlékeznek. A népszerűséghez, azonban sok idő kellett, mivel a zord körülmények között a káposzta nem él meg. Ezért a szláv népek kitalálták, hogyan is lehet a káposztát savanyítani és ezáltal tartósítani. 

Később ezt a módszert átvették a németek és más népek is. Nagy változást hozott az orosz receptekben a krumpli megjelenése, ami feltehetőleg Kamcsatkán és az Urálon keresztül került az országba. Nem véletlen, hogy, pont ezeken a terülteken a legnépszerűbbek a burgonyás ételek. 

Hatalmas népszerűségnek örvend még a gomba, hiszen az orosz erdőkben igen gazdagon teremnek. Régóta fogyasztanak gyümölcsöt és zöldséget is. A gyümölcsöket a kvászhoz (kvász: gyümölcsből erjesztett ital) használják, elsősorban almát, körtét, szilvát. A zöldségekből pedig a tökféléket szeretik a leginkább. 

Levesek: Egyik nép sem büszkélkedhet olyan gazdag leves választékkal, mint az orosz, amihez valamilyen péksüteményt szoktak enni, hogy laktatóbb legyen. A legnépszerűbb leves az oroszok közt a káposztaleves. Titka abban rejlik, hogy könnyen elkészíthető, finom és laktató. Ám az ország középső részében talán még a káposztalevesnél is népszerűbb a borscs (káposztaleves alapú, de céklával és hússal). 

Kásák: Az orosz konyha nem lenne teljes kásák nélkül. A kását elsősorban gabonából és darából készítik. Annyira hozzánőtt már az orosz néphez és tradícióikhoz, hogy a mesékben is gyakran emlegetik. 

Sütemények: Jellemzően a sütéshez kelt tésztát használnak. Ez annyira jellemző, hogy a pirog a pite és egyéb tradicionális sütemények bele ivódtak a népi szokásokba és egyetlen családi ünnep sem képzelhető el nélkülük így minden ünnepnek meg van a saját süteménye. 

Italok: Az orosz konyha gazdagon rendelkezik különféle italokkal, amik gyümölcsökből, bogyókból és illatos füvekből állnak. A tea, csupán a 17.-ik században jelent meg, előtte pedig igen népszerűek voltak a különféle erjesztett italok.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.