Többféle módszer is alkalmazhatunk
Ételsűrítési eljárások a gasztronómia világában
A gasztronómia világába újonnan csöppenteknek és a kísérletező kedvűeknek néhány alapvető fogalom jelentésével, és az ehhez kapcsolódó főzési eljárás trükkjeivel mindenképpen tisztában kell lenniük.
2010.08.03 12:23ma.huA főzés egyik alapja a különböző ételek sűrítési módszereinek elsajátítása. Ételeink sűrítésére többféle módszer is alkalmazhatunk: habarást, rántást, tojássárgájával való sűrítést, beforralást, liszt nélküli sűrítést
Rántás: a leggyakrabban alkalmazott sűrítési eljárás.
Alapanyaga valamilyen zsiradék és liszt. A felhevített zsiradékban átfuttatjuk a szükséges mennyiségű lisztet, kissé megpirítjuk, majd a tűzről levéve - az étel jellegétől függően - felengedjük bőséges alaplével vagy vízzel, csomómentesre keverjük, végül ismét felforraljuk és az ételhez adjuk. A rántásnak a következő változatait alkalmazzuk: száraz, diétás, világos, zsemleszínű, barna és magyaros.
Habarás: a rántás után a második legkedveltebb sűrítési módszer. Két változatát, az egyszerű- és a finom habarást alkalmazzuk. Ez alapvetően csak sűrít. Lényege, hogy a tejfölt, aludttejet, kefirt, joghurtot vagy tejszínt a liszttel simára kavarjuk, majd tejjel vagy vízzel simára keverjük, végül felengedjük vele a levest. A rántással ellentétben jóval egészségesebb, ezért a diétázók előszeretettel alkalmazzák.
Staubolás: más néven behintés vagy lisztszórás, nem más mint az étel liszttel való sűrítése. Többnyire a korai főzelékfélék sűrítéséhez alkalmazzuk. Az ételt zsiradékban megpirítjuk, vagy a párolást követően meghintjük liszttel, megkeverjük, majd néhány perces pirítást követően felöntjük a szükséges alaplével, végül még néhány percig összeforraljuk.
Kapcsolódó írások:
Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.
Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!
ma.hu legfrissebb hírei:
- 4:30 Eurostat: tavalyhoz képest tovább növekedett februárban a menedékjog iránti kérelmek száma az EU-ban
- 3:30 Elhunyt Jan A.P. Kaczmarek lengyel Oscar-díjas filmzeneszerző
- 2:30 A GVH hat magyar véleményvezérrel és számos hirdető céggel szemben indított eljárásokat
- 1:30 OKF: a héten 11 vármegyében, csaknem 32 ezer hektáron gyérítik a szúnyogokat
- 0:54 Az eddigi legpontosabb madárcsaládfa szerint a madarak agymérete megnőtt az evolúció során
- 23:43 Az EB nyilvántartásba veszi a károsanyag-kibocsátás megadóztatását célzó európai polgári kezdeményezést
- 22:51 A MATE csaknem 3 milliárd forintból fejleszti a képzési infrastruktúráját
top fórum témák:
- Tanár Úr gyere, mindjárt lesz Lillád!2022.05.10 21:11
- AZ IGAZSÁG SOHA NEM KÉSŐ2022.05.10 21:07
- JólVanna2022.05.10 20:31
- Porvihar2022.03.29 16:11
- Mit szólsz? Ide minden baromságot...2022.03.29 16:06