Többféle módszer is alkalmazhatunk

Ételsűrítési eljárások a gasztronómia világában

A gasztronómia világába újonnan csöppenteknek és a kísérletező kedvűeknek néhány alapvető fogalom jelentésével, és az ehhez kapcsolódó főzési eljárás trükkjeivel mindenképpen tisztában kell lenniük.

2010.08.03 12:23ma.hu

A főzés egyik alapja a különböző ételek sűrítési módszereinek elsajátítása. Ételeink sűrítésére többféle módszer is alkalmazhatunk: habarást, rántást, tojássárgájával való sűrítést, beforralást, liszt nélküli sűrítést

Rántás: a leggyakrabban alkalmazott sűrítési eljárás.

Alapanyaga valamilyen zsiradék és liszt. A felhevített zsiradékban átfuttatjuk a szükséges mennyiségű lisztet, kissé megpirítjuk, majd a tűzről levéve - az étel jellegétől függően - felengedjük bőséges alaplével vagy vízzel, csomómentesre keverjük, végül ismét felforraljuk és az ételhez adjuk. A rántásnak a következő változatait alkalmazzuk: száraz, diétás, világos, zsemleszínű, barna és magyaros.

Habarás: a rántás után a második legkedveltebb sűrítési módszer. Két változatát, az egyszerű- és a finom habarást alkalmazzuk. Ez alapvetően csak sűrít. Lényege, hogy a tejfölt, aludttejet, kefirt, joghurtot vagy tejszínt a liszttel simára kavarjuk, majd tejjel vagy vízzel simára keverjük, végül felengedjük vele a levest. A rántással ellentétben jóval egészségesebb, ezért a diétázók előszeretettel alkalmazzák.

Staubolás: más néven behintés vagy lisztszórás, nem más mint az étel liszttel való sűrítése. Többnyire a korai főzelékfélék sűrítéséhez alkalmazzuk. Az ételt zsiradékban megpirítjuk, vagy a párolást követően meghintjük liszttel, megkeverjük, majd néhány perces pirítást követően felöntjük a szükséges alaplével, végül még néhány percig összeforraljuk.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.