Egy kis Itália

Az olasz vegyesfőzelék receptje

A bollito misto (bollíto miszto) magyarul majdnem annyit tesz, vegyesfőzelék. Zöldség nincs benne, hús viszont legalább háromféle.

2010.09.30 16:00ma.hu

Azoknak az étele, akik már a levesekben szeretik a főtt húst, és már azzal jól laknak. Főtt hús, főétel státuszban a bollito misto.

A szent recept szerint ez a tál tartalmaz hétféle marhahúst (rostélyos, csontos oldalas, comb, fartő, lábszár, szegy, nyak) és hétféle egyebet (vadkacsa, tyúk, marhanyelv, köröm, ököruszály, borjúfej, bőrös hasalja) amit ötféle körettel ( a megtiszított leves, főtt krumpli, vajon párolt spenót, vajon párolt erdei gomba friss petrezselyemmel, édes-savanyú hagyma) és hétféle szósszal ( verde ricca, verde rustica, rossa, cren, mustár, cugna, mézes) kínálnak.

Ez mára leegyszerűsödött kevesebb alkotórészre. Íme két változat alapanyagai:

Bollito alla Piemontese

* 1 kg hátszín * 1 kg szegy * 1 kg borjúfej * 1 db borjúnyelv * 1/2 tyúk * 1 kis vadkacsa * 1 zellerszár, 1 fej vöröshagyma, 1 répa, só

Bollito alla Milanese

* 1 kg fartő * 1/2 kg szegy * 1/2 kg borjúfej * 1 pár cotechino * 1 zellerszár, 1 répa, 1 fej vöröshagyma, só

Egy tisztességes méretű lábosban feltesszük a zöldségeket öt liter sós vízben.

Amikor forr, belerakjuk a marhahúsokat, és levesszük a hőfokot, elég, ha gyöngyözik. Egy óra múlva hozzáadjuk a többi húst, kolbászt, kivéve a vadkacsát, az végig külön fő.

Amikor megpuhultak a húsok, a lében hagyjuk meglangyosodni és együtt tálaljuk az öntetekkel, főtt krumplival.

Öntetek:

1. salsa verde rustica

* egy csokor petrezselyem * két szardella * két gerezd fokhagyma * 10 dkg, 1 dl fehérborecetben áztatott kenyér * 2 dl erős olívaolaj * só, bors

2. mézes öntet

* 1 dl méz * 1/2 dl balzsamecet * 1 dl olívaolaj * egy csokor apróra vágott, tetszőleges zöldfűszer, petrezselyem, zsálya, menta * só, bors

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.