Szezonja van, használjuk fel: barack!

Krémes és ízletes receptek sárgabarackkal

Gazdag kalciumban, káliumban, ez utóbbi miatt vízhajtó hatású, így méregtelenítésre is használhatjuk. Sok benne a foszfor és a nátrium. Hajunk és bőrünk is megszépül, ha sok kajszit eszünk, hiszen sok benne a kén is.

2010.08.24 10:00ma.hu

A sárgabarackmag az utóbbi években igen keresett cikk, mivel egyes kutatók szerint a benne megtalálható B17-vitamin hatásosan használható rákos megbetegedések ellen.

A sárgabarack magjából készült olaj bababőrre is alkalmazható ápolószer, de a száraz, érzékeny bőrűek is nagyon kedvelik.

Gyümölcsös rizsgombóc


Hozzávalók:

15 dkg rizs, 1/2 liter tej, 2 db egész tojás, 3-4 evőkanál kristálycukor, 25-30 dkg vegyes gyümölcs (szilva, sárgabarack), csipetnyi só, liszt, tojás, zsemlemorzsa a bundázáshoz, tetejére fahéjas porcukor.

Elkészítése:

A rizst többször váltott vízben megmossuk, lecsöpögtetjük, majd annyi tiszta, hideg vízbe, amennyi éppen ellepi, 20 percre beáztatjuk. Közben a gyümölcsöt megmossuk, lecsöpögtetjük, kimagozzuk és félbevágjuk. A tojásfehérjékből kemény habot verünk.

A sárgákat a cukorral fehéredésig keverjük. A rizst a vízben addig főzzük, amíg az összes folyadékot magába szívja. Ezután ráöntjük a tejet, megsózzuk és tovább főzzük, amíg a tejet is mind elszívja.

Langyosra hűtjük, belekeverjük a cukros tojássárgát és a fehérjékből vert kemény habot. A tejberizsből nedves kézzel gombócokat formálunk a gyümölcsdarabok köré, és lisztbe, felvert tojásba, zsemlemorzsába forgatjuk.

180 fokra felhevített olajban 2-3 perc alatt szép pirosra megsütjük. A fölösleges olajat lecsöpögtetjük a gombócokról, és még forrón meghintjük fahéjas cukorral. Hidegen is, melegen is egyaránt finom.

Sárgabarack-krémleves

Hozzávalók:

8 érett sárgabarack 2 dl tejföl 2 evőkanálnyi teljes kiőrlésű liszt 1 evőkanálnyi vaj cukor 1 evőkanálnyi mandula

Elkészítés:

A barackokat meghámozzuk, kimagozzuk, s négyfelé vágjuk. A tejfölből és a lisztből habarást készítünk. Felforrósítjuk a vajat, rádobjuk a gyümölcsöket, s addig dinszteljük, míg a barackok szétesnek.

Ekkor felengedjük 1 liter vízzel, cukrozzuk, s összeforraljuk. 4-5 perc forrás után a habarás hozzáadásával besűrítjük.

Ha kész, a fogyasztásig hűtőbe tesszük, s a tálaláskor durvára vágott mandulával megszórjuk.

Iráni sárgabarackos baklava

Hozzávalók: 1 db citrom 12 db sárgbarack 2,5 dl sárgabarcklé 25 dkg mandula (darált) 1 csomag rétestészta 30 dkg vaj 20 dkg cukor

Elkészítés:

Az előkészített rétestésztát egyesével elhelyezzük egy kivajazott tűzálló edényben, méghozzá úgy, hogy minden lapot megkenünk olvasztott vajjal és megszórjuk darált mandulával. Ha ezzel készen vagyunk, berakjuk az előmelegített sütőbe, és közepes fokozaton sütjük.

Amíg sül a baklva alapja a sütőben, addig a baracklevet elkeverjük cukorral és citromlével, és körülbelül 15 percig főzzük közepes lángon.

A megsült tésztát újra megkenjük olvasztott vajjal, majd 10 percig pihentetjük, utána pedig meglocsoljuk az elkészült sárgabarackos öntettel. Hagyjuk az egészet egy napig állni, majd friss sárgabarackkal tálaljuk.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.