Receptek és ötletek

Ízletes és sokoldalú gyümölcs a sárgabarack

A sárgabarack most minden piacon megtalálható. Nézzük mire is jó ez a gyümölcs azon kívül, hogy nagyon finom önmagában is.

2010.08.17 18:00ma.hu

Kifejezetten tápláló magas cukortartalma miatt, betegek, lábadozók bátran fogyaszthatják, sok C, A, B vitamint tartalmaz. Sárga színét a benne rejlő béta karotinnak köszönheti, káliumot, niacint és folsavat gazdagon tartalmaz.

Vérképző, vérnyomáscsökkentő, víztelenítő, anyagcsere élénkítő hatású, a rákos megbetegedés egyik legjobb természetes ellenszere. Megelőzi az érelmeszesedést. Csonterősítő, sejterősítő, az agy működését serkenti. Nyári nátha esetén a gyümölcs segíti a regenerálódást. A barackmagból préselt olaj, illetve a mag úgynevezett teje a szépségipar fontos kelléke, kozmetikumok meghatározó anyaga.

Az arc üdeségét, simaságát segíti, egy bizonyos életkor felett minden hölgy számára szinte kötelező használni. Házilag is érdemes termeszteni, bár nem mindig jó terméseredménnyel kecsegtet. Célszerű gondosan trágyázni, műtrágyázni, mert tápanyag igényes, ezen kívül víz- és fényigényes. Fölöttébb gondosan kell növényvédelmét ellátni, de azután termésével meghálálja a gondoskodást.

Számos hazai nemesítésű fajtája van, Magyar kajszi, Ceglédi óriás, Szegedi mamut, fája korán termőre fordul. A szüretelést válogatást megköveteli, mert a túlérő gyümölcs hamar lehull, bár pálinkafőzésre így is alkalmas. A magját ajánlatos gyűjteni.

A jó minőségű kajszink eljutott Amerikába, Oroszország vidékeire, szerte a világba. Hazánk maradék konzervipara ma is óriási mennyiséget dolgoz fel belőle.

A barackpálinka egyik hungarikumunk, bármely szeszesitalfélével felveszi a versenyt külföldön is.

Gyümölcskoktél barackkal

Mosott, felkockázott kajszibarackra fehér rumot öntünk, kevés szegfűszeget és ánizsköményt szórunk rá, citromkarikával megrakjuk, s hűtés után tálaláskor hideg pezsgővel meglocsoljuk Aperitivnek kiváló!

Sárgabarackleves


Hozzávalók:

1 kg sárgabarack, 1 csipet őrölt fehérbors, 15 dkg porcukor, 1 db citrom reszelt héja, 2 db szegfűszeg, 1 dl fehérbor, 1 csipet őrölt fahéj, 2 dl tejszín

Elkészítés:

A sárgabarackot kimagozzuk, meghámozzuk, kb. negyedrészét apró kockákra vágjuk. Mélyebb üveg vagy porcelántálba tesszük, kb. 5 dkg porcukorral megszórjuk, és 1 órára hűtőszekrénybe tesszük.

A többi barackot feldaraboljuk, és a maradék 10 dkg porcukorral, a szegfűszeggel, a fahéjjal, a fehérborssal és a reszelt citromhéjjal 1 l vízben puhára főzzük, majd kicsit lehűtjük.

Alaposan átturmixoljuk, és kihűtjük. Hozzáadjuk a bort, tejszínt, egy csipet sót, és jól összekeverjük. Beletesszük a kockára vágott barackot, megkeverjük, és fél órára hűtőbe tesszük

Barackos gombóc

35-40 darabhoz: 1 kg lisztes burgonya 2 tojás 30 dkg liszt 20 db sárgabarack 5 dkg vaj 5 dkg zsemlemorzsa 2 evőkanál fahéjas porcukor

A burgonyát megmossuk, enyhén sós vízben, héjában megfőzzük. Leszűrjük, még melegen meghámozzuk, és krumplinyomón áttörjük. Hagyjuk teljesen kihűlni.

Elkészítés: A burgonyát összegyúrjuk a tojásokkal, a liszttel és egy csipet sóval (ha túl lágy a tészta, tegyünk hozzá még egy kevés lisztet). Lisztezett deszkán cipóvá formázzuk, letakarjuk, és 10 percig pihentetjük. A barackokat megmossuk, megszárítjuk, kettévágjuk, magjait kidobjuk.

A tésztából félökölnyi adagokat csípünk ki, szétnyomjuk, közepébe tesszük a barackot, ráhatjuk a tésztaszéleket, és tenyerünk közt gombóccá formázzuk. Nagy lábosban bő vizet forralunk. A gombócokat kisebb adagokban addig főzzük a vízben, amíg feljönnek a tetejére.

Leszűrjük, lecsepegtetjük. Közben felforrósítjuk a vajat, beleszórjuk a zsemlemorzsát, és megpirítjuk. A gombócokat tányérra rakjuk, ráöntjük a zsemlemorzsát, és megszórjuk fahéjas cukorral.

Bécsi baracktorta

25 dkg háztartási keksz 5 dkg vaj 1 dl rum, tej 1 csomag vaníliás pudingpor 25 dkg áttört tehéntúró 2 dl tejszín 10 db sárgabarack

A kekszet ledaráljuk, a vajjal, a rummal és annyi tejjel, hogy könnyen formázható legyen, összedolgozzuk. Ujjnyi vastagon egy tálra terítjük, és vizes késsel elsimítjuk.

Egy csomag vaníliás pudingport elkészítünk, majd 25 dkg tehéntúróval és a habbá vert tejszínnel összekeverjük. Rásimítjuk a tésztalap tetejére, majd szorosan egymás mellé, félbevágott sárgabarackkal rakjuk ki.

A tetejét bevonhatjuk zselatinnal is.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.