Jó borok, finom ételek, Párizs...

Utazz el! Irány Franciaország!

Fogalommá vált fővárosára, kultúrájára, amely híresebb, mint a foie gras (libamáj), valamint filozófusaira, forradalmáraira, és divattervezőkből álló géniuszállományára Franciaország nem véletlenül büszke.

2010.09.30 09:00ma.hu

Világszínvonalú síterepek, fényűző tengerparti üdülőhelyek és rusztikus falvak teszik még tökéletesebbé a képet, miközben az étel- és a borválaszték a legkitűnőbb.

A szenvedélyesen hazafias franciák szentül hiszik, hogy a földkerekség legizgalmasabb helyén élnek. És tekintve, hogy a joie de vivre (életöröm) is az ő találmányuk, alighanem igazuk van.

Franciaország, hivatalosan a Francia Köztársaság (franciául la France vagy République française) független ország. Központi területe Nyugat-Európában helyezkedik el, de világszerte rendelkezik megyékkel és területekkel.

A központi rész a Földközi-tengertől a La Manche-csatornáig és az Északi-tengerig, valamint a Rajnától az Atlanti-óceánig terjed. Ezt a territóriumot hatszögletű alakja végett a franciák gyakran emlegetik l'Hexagone (magyarul a hatszög) néven.

Szomszédai Belgium, Luxemburg, Németország, Svájc, Olaszország, Monaco, Andorra és Spanyolország. Tengerentúli függőségein keresztül határos Brazíliával, Surinammal és a Holland Antillákkal. Franciaországot és Nagy-Britanniát a La Manche-csatorna alatt futó Csalagút köti össze.

Az ország a turisták legkedveltebb célpontja, mivel számos világhírű turistalátványossággal rendelkezik, melyek közül a legismertebbek Párizshoz vagy a Côte d'Azurhöz hasonlóak.

De számos egyéb, szintén kiemelkedő nevezetesség is várja a turistákat. Úgy mint a Loire menti kastélyok, a "Midi" római emlékei (Pont du Gard, Arles, Orange) vagy épp a vad bretagne-i tengerpart.

De, ha mindez nem volna elég, ott van az utánozhatatlanul könnyed francia mentalitás, az eldugott, történelmet mesélő falvak, a különleges táj vagy épp a francia konyha.

Franciaország bemutatkozik:

Cote d'Azur:

A riviéra szerte a világon a Cannes-i filmfesztivál hazájaként ismert és a gazdagok és szépek "játszótereként" emlegetik.

De a kék ég alatt kulturális örökség is található itt, amelyet csak Párizs szárnyal túl, több mint 200 múzeummal. Matisse, Renoir és Maeght nevével együtt kell említeni a dombtetőkön épült középkori falvakat, mint Vence, Biot, Hauts-de-Cagnes és St. Paul, viszont Marc Chagall, Pablo Picasso és Jean Cocteau nevéhez fűződnek Nice, Antibes, Villefranche-sur-Mer és Menton, amelyek a tengerpart mentén találhatók. Grasse a parfümgyártók és vágott virágok helyi központja.

A Mimóza fesztivál Mandelieu-La Napoule-ban kerül megrendezésre. Híres még Biot az üvegmunkáiról, valamint Vallauris kerámiáiról.

Korzika:

Napóleon szülőföldje, 1000 kilométeres tengerpartjával csaknem 20%-át teszi ki Franciaország partjainak. A vadgesztenyés sziget a nyaralók paradicsoma. Eldugott sziklás öblök és széles homokos strandok váltják egymást a hegyek lábánál.

A kristályosan áttetsző tenger a legtisztábbak közé tartozik a világon.

A földközi tenger nyugati részének szivében, 170 km- re a francia 6s 80 km-re az olasz partoktól. Éghajlata mediterráni, az évi közdphőmérséklet meghaladja a 12 fokot.

A tengerviz hőmérsékiete lehetővd teszi a fürdést május közepétől (19) egészen október közepéig (20). A hőmérséklet augusztusban éri el a csúcspontját: a levegő átlagban 29 fokot és a tenger 25 fokot mutat. Korzika napsütése maghaladja az évi 2700 órát. Különlegességei: 1047 km-nyi part, 50 kétezer méternél magasabb hegycsúcs.

A növényzet, mely a sziget felületének a felét boritja, félig erdő, félig maquis (tipikus korzikai növényzet); és gyakoriak a vizek, tavak, foly6k, patakok; ezek miatt érdemelte ki Korzika a zöld sziget nevet. Korzika, az ellentétek világa, megérdemli a szépség szigete címet.

A tengerből kiemelkedő hegység, változatos és hódító tájakból áll, tengerparti fürdőhelyek, régi és élénk városok.

Párizs és környéke (Ile de France):

Párizs, a francia művészet és kultúra fellegvára, sok mindent kínál: kezdve a Champs Elysee-vel, egészen a Zsidó művészet és történelem múzeumáig. Az Ile-de-France térségben, amely Párizst veszi körül, tucatnyi kastély található, köztük a Vaux-le-Vicomte, és az állami tulajdonban lévő Versailles-i és Fontainebleau-i kastélyok.

Fedezze fel a kicsi városokat és falvakat, amelyek egykor híres művészek otthona volt, Sislez Milly-la-Foret otthonától egészen Van Gogh Auvers-sur-Oise-ben található otthonáig.

Provence

Provence:

A Provence és Languedoc-Roussillon térségekben római kori romok és történelmi művészeti helyek találhatók, valamint piacvárosok és falvak. Orange és Aix-en-Provence városokban nagy zenei fesztiválokat rendeznek.

Prades a Pablo Casal fesztivál vendéglátó helye és Ceret jellemzője a hagyományos Sardannes táncünnepség.

Van Gogh előnyben részesítette Arles-t és St. Remy-t, a Fauvistok Collioure kikötővárosát választották, míg Cezanne kedvence Aix volt.

A római múlt emlékei a Nimes-ben, Arles-ban, Orange-ban és Vaison-la-Romaine-ben található jó állapotban lévő amfiteátrumok, és a háromsoros római akvedukt Pont-du-Gard.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.