A mosoly és az egzotikus ételek országa

Utazz el! Sorozat harmadik rész: Thaiföld

A helyi emberek kedvessége és vendégszeretete szinte mindenkit magával ragad, nem véletlenül hívják Thaiföldet a "Mosoly országának" is.

2010.09.20 14:15Soós Anita

Arany Buddha-templomok, feldíszített elefántok, mosolygós thai táncosok, egzotikus ételek és az éjszakai piac színes kavalkádja fogad bennünket.

Ha a bangkoki forgatag után egy kis nyugalomra vágysz utazz el tovább Pattayára, Phuketra vagy Koh Samuira is, ahol igazi paradicsomi légkör vár.

Több kilométer hosszú, finomhomokos strandok, pálmafák, gyönyörű türkizkék öblök csábítanak egy kellemes fürdőzésre és a vízi sportok kipróbálására.

Bangkokban színes piacok, impozáns szállodák és élénk éjszakai élet várja a látogatókat. Az itt megszokott közlekedési káoszra talán a magasvasút (Skytrain) és a nemrég átadott metró jelenthet megoldást.

Pár perces sétával juthatunk el a bevásárlóparadicsom üzletekkel teli utcácskáihoz és a város bazárjaihoz, mint például az egyedülállóan tarka Chatuchak vasárnapi piachoz.

A metropolisz felhőkarcolóinak rengetegét elhagyva mindenki találhat magának egy nyugodt helyet „Krung Thep” (Az angyalok városa, Bangkok thai neve) 400 temploma között (a Chao Praya-folyón például, a hajnal templomához, a Wat Arunhoz jutunk el).

Az impozáns templomok és a virágokkal díszített Buddha-szobrok varázslatos légkört teremtenek.

Koh Samui

Már a pálmatetős, egyedi kialakítású repülőtér fogadóépületénél magával ragadja a szigetre látogatót az egzotikus nyaralás hangulata. A sziget több mint 20 szebbnél szebb, hol púder finomságú homokos, hol óriási gránitsziklákkal tarkított stranddal várja a fürdőzőket.

Lamai és Chaweng öblét szintén hatalmas sziklák teszik változatossá. Chaweng az éjszakai élet első számú központja, míg a nyugodt, kis Nathon városában zavartalanul élvezheted a naplementét.

A Thaiföld harmadik legnagyobb szigetének számító Koh Samuin közlekedő tuk-tuk-ok segítségével szinte bárhonnan eljuthatunk a népszerű fürdőhelyek egyikére.

Zarándokolj el a 12 m magas, aranyozott, a türkizkék tenger fölé magasodó dombon található Nagy Buddhához, merülj el a gondolatok és álmok világában!

A szigetlakók táplálékát főleg a tengeri halak és a kókuszültetvények termése szolgáltatja. A kókuszdió szüretelése itt igazi attrakció! 6 hónapig „iskolába” járatott majmok végzik, akik közül a legügyesebbek naponta akár 700 kókuszdiót is leszednek.

Komppal kb. 30 perc alatt érhetjük el Koh Phangan-szigetet, mely egészen más légkörrel fogadja a turistákat, akik nagyrészt csak hátizsákkal érkeznek...

Az északi rész a nyugodtabb, ahol őserdőkkel övezett, érintetlen természeti környezetben gyönyörködhetünk a naplementében a Nai Pan Yai Beach-en.

A sziget déli csücskében fekvő Had Rin-strand az utóbbi években fiatalos, trendi „party-centrummá” fejlődött. A strandszakasz leghíresebb eseménye a havonta megrendezésre kerülő, tengerparti „Telihold-party”.

Phuket

Phuket Thaiföld egyik legkedveltebb üdülőhelye, melyet “zöld gyöngyszemnek” is neveznek. Pálmákkal övezett, csodálatos, türkizkék öblök várják az idelátogatókat.

Válassz a különböző strandok közül!

A mozgalmas Patong és Kalim Beachen mindig pezseg az élet, melyek után a kissé nyugodtabb Kama-la Beach következik.

A homokdűnékkel övezett Karon Beach is kedvelt valamint a szép, nyugodt Nai Yang Beach, ahol akár teknősökkel is találkozhatunk. A legnyugalmasabb és legidillibb üdülőhely a Bang Tao-öböl.

A vízi sportok szerelmesei számára több lehetőség is adott, mint pl. búvárkodás, parasailing, szörf, vízisí és jet-ski.

Történelme

Thaiföld történelmét a hagyomány szerint a rövid életű (1238–1368) Szukhothai-királyságig vezetik vissza, melyet a 14. század közepétől az Ajutthaja-királyság követett.

A következő négy évszázad alatt az Ajutthaja-királyság terjeszkedése révén megalakult Sziám, melynek határai az északi Lannathai-királyság kivételével nagyjából megegyeztek a mai Thaiföldével. Habár Ajutthajának voltak kapcsolatai európai hatalmakkal, történelmét alapvetően kínai és indiai befolyások határozták meg.

Az 1750-es évektől kezdve a burmai hadsereg számos támadást indított Ajutthaja ellen, végül 1767-ben sikerült elfoglalniuk a várost és elűzni a királyi családot. A következő évtizedben Takszin tábornok, aki 1769-ben királlyá koronáztatta magát, újregyesítette a feldarabolt országot, és kiűzte a burmaiakat.

Az őt követő I. Ráma (1782–1809), a mai napig uralkodó Csakri-dinasztia első királya megalapította az új fővárost, Bangkokot (thai nevén Krung Thep) a Csaophraja folyó partján.

A fokozódó európai nyomás ellenére az uralkodók jó diplomáciai érzékének és a francia-brit ellentétnek köszönhetően Thaiföld az egyetlen délkelet-ázsiai ország, mely soha nem vált nyugat-európai nagyhatalom gyarmatává.

Az 1932-es vértelen forradalom után Thaiföld alkotmányos monarchiává vált, a következő hatvan éven keresztül azonban a rövid életű demokratikus kormányokat katonai puccsok döntötték meg, és javarészt katonai diktátorok vezették az országot.1992-ben a Bhumibol király által is támogatott országos tüntetések következtében a katonai diktátor lemondott hatalmáról.

1992 és 2006 között demokratikusan választott kormányok váltották egymást, 2006. szeptember 19-én azonban Szonthi Bunjaratkalin tábornok vezetésével katonai puccs döntötte meg Thakszin Csinavat miniszterelnök hatalmát.[2] A 2007. decemberi választások eredményeként hatalomra jutott Népi Erő Pártja (PPP) 2008. január 21-én ülésezett először a parlamentben.

A párt vezetőjét, Szamak Szuntharavetet január 28-án a parlament megválasztotta miniszterelnöknek (310 szavazatot kapott a demokrata párt jelöltjére adot 163 vokssal szemben), s egy nappal később a király be is iktatta.[3] Kormányfőként szeptember 9-éig állt az ország élén – akkor ugyanis a bíróság elítélte, amiért miniszterként is pénzt fogadott el egy főzőműsorban való részvételért.

A tüntetések nyomán az Alkotmánybíróság 2008. december 2-án feloszlatta a Népi Erő Pártját, és Csavarat Csanvirakun (az előbbi pártból kivált Nevin Barátai Csoport frakció tagja) rövid ügyvivői működése után december 17-én a demokrata Aphiszit Vetcsacsiva foglalta el a kormányfői széket.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.