Az európai kultúra bölcsője

Utazz el! Sorozat második rész: Kréta szigete!

Görögország legnagyobb szigete és egyben a legdélebbi görög sziget. Kréta fővárosa Heraklion. Krétát északon, Görögország felöl a Krétai-tenger, déli oldalát a Líbiai-tenger határolja.

2010.09.17 16:35ma.hu

Kréta mintegy 260 km hosszú kelet-nyugati irányban elterülő mediterrán hangulatú sziget. Szélessége 60 és 12 km közt változik, így több mint 1000 km csodálatos tengerparttal rendelkezik.

Krétán minden megfér egymás mellett, amivel a természet szolgálhat, olajfa, narancs és szőlő-ligetek, virágos kertek, vad sziklazátonyok, romantikus és érintetlen öblök váltogatják egymást.

Krétát szokták az európai kultúra bölcsőjének is nevezni hiszen jelentős történelmi múlttal rendelkező görög sziget. A múltban számos nép hódította meg Kréta szigetét, ezek kultúrájának nyomai a mai napig felfedezhetők szerte a szigeten.

Virágkorát időszámításunk előtt 4000 évvel a minószi időszakban élte, amely hatalmas palotákat és falfestményeket hagyott maga után. Napjainkban a Knossosi palota és a heraklioni Régészeti Múzeum őrzi ezen idők értékes leleteit.

Ezt követően Kréta volt dór, római, és bizánci uralom alatt is. Kréta végül 1913-ban lett végérvényesen Görögország része.

Kréta jellegzetes növényei az olajfák mely Kréta egyik fő bevételi forrását is biztosítja, mindenütt láthatjuk a szőlő-, narancs-, mandarin-ligeteket, a déli parton banán ültetvényeket, sziklás hegyoldalain majoránna, kakukkfű, számos fűszer- és gyógynövény terem.

Krétán igen népszerű az üvegházas termelés. Termelnek itt banánt, paradicsomot, paprikát, padlizsán és uborkát.

Ezek nagy részét importálják Nyugat-Európába. Ám e minőségi üvegházas termelés Kréta gyönyörű tájainak látványát rontják el.

A déli parton szinte még a tengerparton is találunk ilyen építményeket.

Samaria-szurdok

A 16 km hosszúságú Samaria-szurdok Európa legnagyobb szurdoka, így Kréta egyik legkedveltebb túra látványossága. Az útvonalat csak gyalogosan lehet végigjárni és ajánlott a megfelelő túracipő viselete.

A szurdok túra az 1250 m magas Omalosz-fennsíkról veszi kezdetét és az első 3 km-t sziklás kezdetleges lépcsőkön kell megtenni, majd a többi 13 km-t sziklás lejtőkön, ahol az út sziklás-kavicsos, sokszor csúszós részeken halad.

A 7 km környékén van egy kis falu, ahol még lehet pihenni és látni Krikrit, ami krétai kecskejellegzetesség. Barna a bundája, és egy kávészínű folt van a hátán.

Samaria-szurdok egyik jellegzetessége a „Vaskapu”, itt az út 3 m széles és 300 m magas sziklafalak közé szorul. Az útnak ez a szakasza egy kiszáradt folyómederben halad, majd a tengerszinten lévő Ajia Rumeli-ben ér véget.

Heraklion

Heraklion világhírű régészeti és történelmi látnivalókban gazdag prefektúra.

A nagy Minószi civilizáció központja volt. A legérdekesebb Minószi helyszín a Knossos Palota, melyet i.e. 1300 és 1700 között építettek. Itt találunk másik két csodálatos Minószi palotát is, a Malia Palace-t és a Phaistos Palace-t.

További érdekes minszi helyszínekért keressük fel az Amnissos, Tylissos, Gortyna, Lyttos és Levina településeit is.

Kréta szigetének van egy megkülönböztethető velencei aurája, mely alól Heraklion prefektúrája sem kivétel. Sok velencei vár és erőd található itt, melyek közül a legismertebbek: a velencei Városi Falak, a Velencei Kikötő és a Heraklion városban lévő Morozini Szökőkút.

További nevezetességek a közelben a különböző múzeumok, melyek közül kiemelkedő Dominikos Theotokopoulos - másnéven El Greco híres festő múzeuma Fodele-ben, mely a festő szülővárosa.

Fodele egyébként egy üdülőváros, melynek tengerparti része homokos strandokkal várja vendégeit.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.