A bőrproblémából kell kiindulni

Vedd figyelembe a bőrtípusod, ha kozmetikumot veszel!

A kozmetikumokat gyártó cégek a főbb bőrtípusok számára termékcsaládokat kínálnak, például arctejet, tonikot, éjszakai és nappali krémet, ám nem biztos, hogy elég nagy vonalakban behatárolnunk bőrünket.

2010.09.14 17:00ma.hu

Bár szívünk szerint rengeteg krémet és kozmetikumot megvásárolnánk, hisz a reklámok csomagolások csábítóak, mégis arra intünk mindenkit, hogy alapos mérlegelés után vásároljon kozmetikumot.

A vásárlásánál a bőrtípusból és a bőrproblémából kell kiindulni, ám a megállapítása ennek nem mindig egyszerű.

Általában normális, vízhiányos, száraz és zsíros típusú bőrről beszélünk.

A valóságban azonban ennél sokkal színesebb a skála: a bőrök többsége eleve vegyes típusú. Az orr-áll, valamint a homlok vonalában általában zsírosabb a bőr; a zsírhiány mellett mindig fennáll vízhiány is.

A zsíros bőrök sem egyformák.

Ne vaktában vásárolj!

Gyakori probléma, hogy bár a terméket a bőrtípushoz vásárolták, mégsem váltja be a hozzá fűzött reményeket.

Erről nem mindig a kozmetikumok tehetnek.

Alaposan nézd meg az összetevőket, nézz utána, ha van rálehetőség esetleg próbáld ki, mielőtt megvennéd az adott terméket!

A különböző bőrtípusra való krémek sok tekintetben különböznek egymástól. A száraz, vízhiányos bőrre kifejlesztett termékek textúrája gazdagabb, kenőcsösebb, konzisztenciája sűrűbb. Ezzel szemben a zsíros bőr ápolására szolgáló krémek könnyebbek, vizesebb alapúak, könnyebben beszívódnak, gyakran géles állagúak.

A címkén, dobozon szereplő ingredients (összetevők) szó alatt találjuk a krém összetevőinek listáját.

A vonatkozó szabály szerint ezen összetevők a mennyiség csökkenő sorrendjében szerepelnek, vagyis amiből a legtöbbet tartalmaz a krém, az áll a felsorolás legelején, a sor végén pedig azt az alkotót találjuk, amelyből a legkisebb mennyiség található meg az adott termékben.

Szerencsés esetben a lista sereghajtóiként szerepelnek az illat- és színezőanyagok.

A fiatalabb korosztály számára a legtöbbször elég a hidratáló krém, akiknek gyorsan zsírosodik a bőrük, azoknak pedig az arctonik.

Az allergiás érzékenységek növekvő tendenciája arra figyelmeztet, hogy minél kevesebb, s főleg illatszermentes kozmetikumokat használjanak.

Az életkor előrehaladtával egyre több mindenre van szükség a bőr állapotának karbantartásához: intenzív peeling , éjszakai és nappali krém, szemránckrém, testápoló, tápláló pakolás, fényvédő szer.

Érdemes még megemlíteni, hogy a marketing célja minél szélesebb körben eladni egy terméket, ezért bármely hirdetés sugallhatja, hogy ez az, amire szükségünk van.

Sajnos bármilyen tökéletes is egy krém, ha személyes igényeinknek nem felel meg, nem leszünk vele elégedettek.

Ha tehetjük, előbb szerezzünk termékmintát és nagyobb összeget csak akkor fektessünk a vásárlásba, ha a próba során a termék tényleg megfelel bőrünk elvárásainak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.