Bázis vagy vivő olajok

A bőrápolás első lépése

A bázisolajok olyan természetes- vivőolajok, melyekben az illóolajakat feloldjuk. Többnyire zsírsavakat tartalmaznak és növényi eredetűek, a bőrön könnyen felszívódnak, gyógyítanak.

2010.08.10 07:33patikamagazin.com

Borágó olaj
A borágó olaj ösztönzi a sejtműködést, és előmozdítja a bőr megújhodását. Könnyedén átitatja a bőrt, minden bőrtípusra használható, de legjobb a száraz, a vízhiányos és az idő előtti öregedésre hajlamos bőrnek. Hozzáadható a bőr és a haj egészségét, védelmét biztosító hordozóolajokhoz is. A borágó olaj gyorsan megromlik.

Búzacsíra olaj

A búzacsíra olaj sűrű, ragadós antioxidáns tulajdonságú anyag, magas E-vitamin-tartalommal. Kiváló tápanyag a száraz vagy repedezett bőrre, enyhíti a bőrbántalmak tüneteit, ekcéma és pikkelysömör esetén kifejezetten áldásos hatású. Csökkenti, sőt megelőzhető vele a bőr ráncosodása. Minden bőrtípusra jó hatással van, ám legtöbbet az erősen öregedő bőrnek használ.

Csipkebogyó olaj
Csökkenti a hegesedés utáni nyomokat, jó a nap perzselte bőrre, lágyítja a bőrszöveteket, jót tesz a nátha miatt érzékennyé vált orrkörnyéknek is. Eltünteti az apró ráncokat, a sejtek önmegújító képességének támogatásával késlelteti a bőr öregedését. Csökkenti a hajszálerek sérülékenységét. A csipkebogyó magjának olaja azonban, nem változtat a pattanásokon és a bőrhibákon sem. Gyorsan avasodik.

E-vitamin-olaj
Az E-vitamin erős antioxidáns, jelentősen megnöveli a többi hordozó- és illóolaj tartósságát. Elősegíti a bőr megújhodását és egészségének fenntartását. Rendszeres használata csökkenti a ráncosodást és táplálja a bőrt. Nagyon tömör, ezért általában más hordozóolajokhoz keverve használják. Amikor E-vitamin olajat vásárolnak a 100%-os tokoferololajat (szaporodást elősegítő E-vitamin) keressék. Ám semmiképp se vegyenek ún. D-tokoferololajat, mert ez mesterséges E-vitamin!

 Földimogyoró-olaj
Ez egy nehezebb, tömény illatú olaj, célszerű az erős illatú illóolajokhoz keverve használni. Kiválóan kenődik, és mert lassan szívódik be a bőrbe, kifogástalan masszázsolaj. Mindenféle bőrtípusra alkalmas.

Jojoba olaj
A jojoba olaj szerkezete feltűnően hasonlít az emberi faggyúéhoz. Gyorsan felszívódik és értékes tápanyagokat tartalmaz. Lágyítja és nedvesen tartja az öregedő, illetve a száraz bőrt. Segíti a gyulladások gyógyulását, többek közt jó a pikkelysömör ellen is. Ugyancsak kordában tartja a pattanásokat, de a zsíros test- és fejbőrre is használható. Antioxidáns tulajdonságai révén megakadályozza a vele elegyített olajok gyors romlását. Érdemes az illatszereket, az arcápolókat jojoba olajjal elkészíteni, szintén ajánlatos a masszázsolajhoz, hajápoló szerhez hozzákeverni.

Lenmag olaj
A lenolaj magas E-vitamin-tartalmú, igen hasznos a hegek és a terhességi vagy fogyási csíkok és egyéb redők kezelésekor. E pompás, aranyszínű olaj illata az olvasztott vajéra emlékeztet. Bőrtápláló és sejtregeneráló hatású. Gyorsan romló anyag.

Ligetszépe olaj
Ennek az olajnak igen magas a gamma-linolsav- (GLA) tartalma, ami biztosítja a bőr egészségét, és támogatja az öngyógyító képesség jó működését. Enyhíti a bőrbetegségek és kisebb bajok tüneteit, csökkenti a lobokat, a pikkelysömör, továbbá a bőrgyulladások minden fajtája ellen beválik. Ez az olaj megakadályozza a bőr gyors öregedését. Sajnos, gyorsan avasodik.

Mandula olaj
Az édes mandula olaja minden bőrtípusra jó, különösen alkalmas az ekcémás bőr kezelésére. Enyhíti a viszketést, a bőr ingerlékenységét és a gyulladásokat, ezenkívül megnyugtatja, puhábbá, simábbá teszi a bőrt. Kiválóan kenhető, de nem hatol mélyre. Szerfölött előnyös a masszázsoknál és a bőrfelszín védelmére. A mandulaolajjal készült illatszereket azonnal fel kell használni, mert gyorsan avasodnak.

Mogyoró olaj
A mogyoróolaj remekül kenhető, és mindenféle bőrtípust táplál. Erősíti és feszesebbé teszi a bőrt, segít fenntartani jó állapotát, valamint a rugalmasságát. A hajszálereket is erősíti. Az arcápolásra használt olajokhoz adagolva elősegíti a sejtregenerálódást. De vigyázat! Az olcsón kínált mogyoróolaj nagy valószínűséggel hamisítvány!

Napraforgóolaj
Könnyen felszívódó, minden bőrtípusra fölvihető olaj. Magas E-vitamin-tartalma révén különösen előnyös a kényes és a száraz bőrűek számára.

Olíva olaj
Az olívaolaj a haj és a bőr gyógyítására egyaránt kiváló. Gyógyít, megnyugtat, és jól kenődik. Jellegzetes szaga miatt elsősorban az erősebb illatú illóolajokhoz való, mint például a bazsalikom, a rozmaring, a teafa és a kakukkfű. Egy kevés olíva olajat más hordozóolajokhoz is nyugodtan hozzákeverhetünk.

Repce olaj
A repceolaj gyorsan felszívódik a bőrbe, és puhává teszi azt. Könnyű olaj, magas lenolajsav-tartalma védi a bőr egészségét. Masszázsolajnak vagy testápolónak szintúgy kiváló. A repceolaj nem hajlamos az avasodásra.

Sárgabarackmag-olaj
A barackmag olaja nagyon tápláló, óriási az A-vitamin-tartalma, ezért hihetetlenül jó a vízhiányos, a kényes, valamint az öregedő és az érzékeny bőrre. Megnyugtatja a száraz, illetve a gyulladásos bőrt.

Szezám olaj
Sűrű, tömény illatú olaj. Masszázsolajnak, elsősorban a hasonlóképpen erős illatú illóolajok felvitelére ajánlható. Remekül alkalmazható együtt a bazsalikom, eukaliptusz, rózsa, teafa és a kakukkfű illóolajával. Minden bőrtípusra ajánlott, az ekcémás, a kiütéses és idő előtti öregedésre hajlamos bőröknek kifejezetten jót tesz. Egyesek az ízületi gyulladás csökkentésére használják.

Szójabab olaj
Könnyű, enyhén illatos olaj. Valamennyi bőrtípusnál használható. Táplálja a száraz bőrt, és gyorsan felszívódik. Nem változtat a pattanásokon és a zsíros bőr állapotán sem.

Szőlőmag olaj
A szőlőmag olaj könnyű, nincs érzékelhető illata. A bőr könnyen beissza. Valamennyi bőrtípushoz tartozó ember számára megfelelő testápoló. Csekély összehúzó hatása feszessé teszi és erősíti a bőrt. Nem tünteti el a pattanásokat, de nem is súlyosbítja az állapotukat.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.