A száj- és fogápolás praktikái!

Néhány tipp, hogy mindig gyönyörű legyen a mosolyod!

A ragyogó mosolyért házi praktikákat is bevethetsz! A különböző fogkrémek és készülékek mellet természetes anyagokkal is fehérítheted fogaidat, és ápolttá is teheted őket. Megmutatjuk hogyan!

2010.08.17 12:00ma.hu

A cukormentes rágógumi

A természetes rágógumik hatását már az ókori görögök is felismerték. Azóta persze kívül-belül kicserélődött a rágógumi, a hatása viszont ugyanolyan jótékony. A rágózás nem csak friss leheletet biztosít, de segít megelőzni a fogszuvasodás, és a fogzománcot is védi.

Ráadásul a rágógumi nem csak szájhigiéniai szempontból hasznos: a rágás serkenti a véráramlást, így fokozza koncentrációs képességet és csökkenti a stresszt.

Fogfehérítés otthon

A ragyogó mosolyért házi praktikákat is bevethetsz! A különböző fogkrémek és készülékek mellet természetes anyagokkal is fehérítheted fogaidat, ilyen például az eper, ami lágyan a fogsorba dörzsölve, almasav tartalma miatt világosító hatású.

A régi, jól bevált praktikákat, a citromos és szódabikarbónás fogmosást, azonban csak ritkán alkalmazd, mivel gyengítik a fogzománcot.

Ne stresszelj!

Te is fogcsikorgatva nézel szembe a munkahelyi stresszel? Ha igen, fogadd meg tanácsainkat, mielőtt kárt tennél fogaidban! A felgyülemlett stresszt gyakran kellemetlen szokásokkal vezetjük le, ilyen a fogak vacogtatása és összedörzsölése.

Ha te is ilyen tünetekkel küzdesz, a legjobb, ha új energia-levezető hobby után nézel, például sportolni kezdesz. A fogcsikorgatást sokszor csak akkor vesszük észre, mikor már fájdalmas tünetei vannak, ezért ne felejtsd el fél évente felkeresni a fogorvosodat.

Egészséges étkezés

Megfelelő és egészséges táplálkozással nem csak az alakunkat, a fogainkat is karban tarthatjuk. A kalciumtartalmú ételek: a joghurtok, a sajt és a tej, belülről erősítik a fogakat, míg az egészséges rágcsálnivalók: a zöldségek és gyümölcsök a fogak felszínét tisztítják.

Szerencsére azonban az édességről sem kell teljesen lemondanunk, mivel megfelelő szájápolás mellett, napi 3-4 nassolás megengedett.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.