A kék növény, mint gyógynövény

Újabb csodaszer? Búzavirág a szépségápolásban?

A búzavirág, ez a kék virágú növény ősidőktől velünk van: már Tutanhamon egyiptomi fáraó sírjában is olívaleveleket és búzavirágot tekertek egy papíruszhéjba halotti koszorú gyanánt. Ma pedig a szépségápolásban használják sikerrel.

2010.08.02 13:30ma.hu

A kékszínű tüneményt imolának, kékkonkolynak, vagy zsukollatnak is mondják, de nemcsak nevei csengenek szépen, külseje is igen mutatós. Habár gyomnövény, égszínkék virágainak festéke számos gyógyító anyagot hordoz.

Tulajdonképpen az egész növényből csak a virágot hasznosítják. A búzavirág, mint gyógynövény.

A búzavirág számos kertben is megtalálható, hiszen káprázatos szépsége a dísznövények sorába emeli, pedig gyomnövénynek számít. Ha napfényen szárítjuk, akkor elveszti a színét, de minél szebb árnyalatot sikerül megőriznünk, annál értékesebb szirmokhoz jutunk.

A keserűanyag, cseranyag, ásványi sók és antocián festék keverékét kivonat, tea vagy az összezúzott szirmok formájában régen szemkötőhártya-gyulladásra használták borogatásként, de szívnyugtató, vérnyomáscsökkentő szert is nyertek belőle, és torokgyulladás elleni öblögetésre is ajánlották. Érdekes, hogy Franciaországban a búzavirág a legelterjedtebb szer a fáradt szemek felfrissítésére, de azt mondják, csak a kék szemekre. Furcsa mód a barna szemekre mást ajánlanak, mégpedig a nagy útifüvet.

A szárított virágok enyhe hashajtóként hatnak, és tonizáló tulajdonságuk is van: erősítik a szervezetet a fertőzések ellen, és jótékonyan hatnak a májra is. Ha begyulladt a torka vagy a szeme, a következő főzettel gyógyítatja magát: 5-10 gramm szirmot forrázza le fél liter vízzel, hagyja állni 10-15 percig, majd szűrje le. Naponta többször öblögessen, illetve borogasson vele.

A teát önmagában nem fogyasztjuk, többnyire más gyógykeverékek alkotórészét képezi, amik általában görcsoldó, étvágyjavító teák.

Színe miatt gyakran találkozhat vele természetes alapú hajfestékekben vagy hajszínmegőrző samponokban, balzsamokban is. Mivel a népi gyógyászat a búzavirágot a korpásodás elleni harc egyik eszközeként is számon tartotta, ezek a színező samponok még gyógyerővel is bírnak.

Kozmetikai-gyógyászati felhasználása itt nem ér véget: bár parfümök nem készülnek belőle, a szemránckrémek gyakori alapanyaga. Nyugtató, tonizáló, simító hatását használják fel a szemkörnyékápolás legnívósabb termékeiben.

Szép színe miatt „dekorációs” célokra is alkalmazzák: a friss szirmokat gyakran keverik salátákba, színeznek vele cukrot egyedi desszertekhez, de régen még ágyneműt is festettek vele.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.