Újabb országba látogatuk

Gasztro sorozat indul: A francia konyha

Szuper nemzetközi gasztro tippek, melyeket elkészíthetsz, ha idén nem nyaraltál, és akkor is ha ellátogattál idegen országokba és kedved támadt kísérletezni. Kulturális és gasztronómiai kirándulásra hívunk!

2010.08.31 09:00ma.hu

Mi kell egy igazi francia vacsorához?

Jó francia borok, a ropogós sonkás-sajtos szendvics és a sanzonok elhagyhatatlanok.

A francia bisztrók közkedvelt melegszendvicse, a croque monsieur tipikusan olyan étel, amelynek elkészítésébe be lehet vonni a vendégeket – csak a besamelt érdemes előre elkészíteni –, és a kedélyes beszélgetés mellett játszani is lehet.

És ha már játék, akkor legyen tipikus francia, azaz pétanque, amelynél a feladat nem más, mint a nehéz vasgolyókat minél közelebb dobni az apró golyóhoz, a malachoz.

Egyszerűnek tűnik, de ügyességi játék, arról nem is beszélve, hogy van benne taktika is, már akinek a golyókat sikerült oda dobni, ahova szeretné…

Recepttippünk:

Croque monsieur & croque madame

Hozzávalók:

• 8 szelet toastkenyér • 4 szelet sonka • 12 dkg reszelt Gruyère sajt A besamelmártáshoz: • 1 ek. vaj • 1 púpozott ek. liszt • 1 dl tej • csipetnyi frissen reszelt szerecsendió • só • bors

A croque monsieur-höz először a besamelt kell elkészíteni. A vajat olvasszuk meg, keverjük bele a lisztet, süssük néhány percig, majd fel kell önteni a tejjel, és kiforralni. Mehet bele a só, a bors és a szerecsendió.

A kenyérszeletek egyik felét kenjük meg a besamellel és szórjuk meg reszelt sajttal. Tegyünk rá egy szelet sonkát, majd fedjük be a másik szelet kenyérrel. A tetejére kevés besamel és reszelt sajt kerüljön. Grillben vagy sütőben pár perc alatt készre sül.

Kívül ropogós, belül lágyan olvad – egy kis salátával könnyű, gyors vacsora. A croque madame belseje ugyanolyan, mint a croque monsieur-é, de a tetejére besamel és sajt helyett tükörtojás kerül.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.