A sorozat újabb állomása...

Gasztro sorozatunk újabb tippje: Az angol konyha

Szuper nemzetközi gasztro tippek, melyeket elkészíthetsz, ha idén nem nyaraltál, és akkor is ha ellátogattál idegen országokba és kedved támadt kísérletezni. Kulturális és gasztronómiai kirándulásra hívunk!

2010.08.28 09:00ma.hu
Fish and chips

Az angol konyháról megoszlanak a vélemények, vannak akik szerint az ételkészítési módokban szegényes.

Elsősorban a franciák tesznek csípős megjegyzéseket e témában. Francia eredetű az a mondás, miszerint "Angliában vannak a világ legjobb élelmiszerei......amíg nem kerülnek a konyhába...."

Az angoloknál kialakult egy sajátos étkezési ritmus, ami eltér a kontinentális szokásoktól. Fogalommá vált az angol reggeli, ami gyümölcslével kezdődik, majd zabkása következik. A zabkását tejjel vagy tejszínnel fogyasztják, van aki cukorral.

Fontosak a különböző pirítósok - toast - a többféle kenyér, péksütemény, esetleg cukrászsütemény.

A nemzeti étel, a fish and chips mindezt alá is támasztja. A bundázott halfilét, akárcsak a krumplit bőséges olajban sütik ki, ám nekünk, akik ismerjük a rántott hús titkait, ez nem nagy újdonság.

A trükk az ízesítésben rejlik, az angolok ugyanis ecetet tesznek a sült krumplira, és ez viszont a világ legjobb ötlete. Utána jöhetnek az angol sörök.

Az angolok ugyanis nagy sörfogyasztók, régen sok kis hagyományos sörfőző üzem működött, számtalan sörkülönlegességgel. Az ipar fejlődésével nagy sörgyárak is létrejöttek, de ezek termékeivel nem teljesen elégedettek a fogyasztók.

Ezt úgy juttatják kifejezésre, hogy az otthoni sörfőzés eszközei és a sörhozzávalók kaphatók, így az utóbbi időben terjed a házi sörfőzés.

Recepttippünk:

Fish and chips

Hozzávalók:

• 70 dkg fehér húsú tengeri hal (pl. tőkehal) • 2 tojás • 2 ek. liszt • 10 dkg zsemlemorzsa • só • repce- vagy napraforgóolaj • balzsamecet

A krumplit vágjuk fel egyforma darabokra, néhányszor alaposan mossuk át, majd konyharuhán törölgessük teljesen szárazra, és forró olajban süssük ki őket.

A tojásból és a lisztből, valamint néhány evőkanál vízből keverjünk sűrű, palacsintaszerű tésztát, forgassuk meg benne az enyhén megsózott halat, majd forgassuk meg zsemlemorzsában is.

Forró olajban süssük ki!

A halszeletet lehet egyben is hagyni, vagy csíkokra, falatnyi darabokra vágni. A krumplit és a halat mindenki saját kedve és ízlése szerint locsolhatja meg a tányérján.

A balzsamecetet, a nagyobb bakik kivédése miatt, célszerű egy olyan flakonba önteni, amelyből éppen csak csöpög. Persze kerülhet az asztalra majonéz is.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.