Tucatnyi kellemetlen tünettel járhat

Abbahagyná a fogamzásgátló tablettát? Íme néhány tipp!

Bár tucatnyi kellemetlen tünettel járhat, ha le akarunk szokni az extra hormonokról, a szervezetünk előbb-utóbb egyenesbe jön. De ne aggódjon, mi abban is segítünk, hogy könnyebben átvészelje a kritikus, első pirulamentes hónapokat!

2010.08.03 07:57ma.hu

A kombinált hatású fogamzásgátló tabletta elhagyása ingerlékenységet is kiválthat, ugyanis a test megpróbálja korrigálni a felborult hormonháztartást.

Ez pedig nem megy egyik napról a másikra. A folsavanyagcsere nagy szerepet játszik a méregtelenítésben, így a hormonális rendszer helyreállításában is, ezért érdemes elvégeztetni egy folsavgéntesztet. Mielőtt bepánikolna bárki hogy késik a menzesze, adjon időt a szervezetének.

Elképzelhető, hogy még nem szokott hozzá a pirulamentes léthez. Ha tinikorunk óta szedjük a tablettát, akkor eddig olyan betegségekről is hallgathatott a testünk, mint az endometriózis, vagy a policisztás ovárium szindróma (a peteérés hiánya).

Ha fél év múlva sem indul újra a ciklusa, keresse fel a nőgyógyászát, aki hormontesztre küldhet, vagy pedig peteérést serkentőgyógyszereket írhat fel.

Bőrproblémák:

Csekély vigasz, hogy a tablettákban megbúvó mesterséges hormonoknak a hiánya a bűnös abban, miért is tűnnek fel a gonosz kis vulkánok újra és újra, sőt egyre nagyobb mennyiségben. Néhány ciklust követően, amikor már helyreáll a test egyensúlya a bőrelváltozások is rendeződnek.

Rendszeres méregtelenítéssel (pl. heti egy szauna), egészséges étrenddel (együnk sok gyümölcsöt és nyers zöldséget, kerüljük az olajos magvakat), megfelelő vízfogyasztással (naponta legalább 2,5–3 liter folyadék) és egy palásfűtea-kúrával egykettőre elbánhatunk a csúnya foltokkal.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.