A konyakmegy és a rumos csokoládé

Ízkavalkád: Csokoládé és bor

A konyakmegy, a rumos csokoládé vagy a vodkás bonbon korai és máig népszerű előfutárai annak a napjainkban teret hódító új trendnek, amelyet a minőségi csokoládék és borok élvezetének társítása, összekóstolása jelent.

2010.07.29 06:00ma.hu

Az azték istenek kedvenc eledele, a csokoládé és a görög istenek népszerű itala, a bor társításának ugyanis már hazánkban is egyre több rajongója van. Ez persze nem meglepő, hiszen mindkét termék hasonlóan mozgatja meg íz érzékeinket. Mind a csokoládé mind pedig a bor kóstolásánál felfedezhetők ugyanis hasonlóságok az íz felépítése, tartóssága, lecsengése és hossza tekintetében. 

Az érzékelésbeli hasonlóságokon túlmenően azonban, e két termék együttes kóstolása eddig nem ismert, új íz-élményekkel is megajándékozza az ínyenceket. Az intenzív ízeket tartalmazó csokoládé zsírtartalma a bor egyes íz komponenseit, például földes, animális jegyeit ugyanis kitakarja, miközben gyümölcsös ízeit pedig felerősíti. Annak pedig továbbra is örülhetünk, hogy a minőségi csokoládék és borok kis mennyiségben, külön-külön vagy újabban együtt fogyasztva jótékony hatással vannak egészségünkre.
 
A nagy találkozás 

A csokoládé és a bor társítása egy igazi nagy találkozás, amelynek létrejöttét a gasztronómiai szakemberek a világutazóknak tulajdonítják, hiszen a csokoládéjukról ismert országok nem a jó boraikról híresek, míg a nagy borkultúrák nem túl erősek a csokoládégyártásban. Nekünk magyaroknak azonban szerencsére mindkét területen jók az adottságaink.

„ Örvendetes tény, hogy itthon a csokoládé és a borfogyasztás hangsúlya is a minőségi termékek irányába tolódott el az elmúlt években. Mindkét termékcsoport fogyasztói körében egyre nagyobb azok aránya, akik a magasabb minőségi színvonalú, leellenőrizhető termelőtől és gyártótól, korszerű technológiai körülmények között előállított termékeket részesítik előnyben.” – mondta Sánta Sándor az Édességgyártók Szövetségének elnöke. „A borok esetében ma már az eredetvédett, minőségi száraz vörös és száraz fehér valamint desszertborok, a csokoládék esetében pedig a magas kakaótartalmú, márkás ét- és tejcsokoládék irányába billen a mérleg nyelve, egyre gyakrabban úgy, hogy e két ínyencség egyszerre kap helyet abban.” – tette hozzá a szakember Miért ideális társ a csokoládé és a bor? A csokoládét és a bort együtt kóstolva azt tapasztalhatjuk, hogy a társítás eredménye egy meglepően izgalmas, új ízharmónia! A csokoládé és a bor ízvilága különösen összetett. Mindkettő több száz aroma komponensből áll. A csokoládé értői szerint egy-egy kockányi csokoládéban akár hatszáz aroma komponens is megkülönböztethető. Emellett a csokoládé olyan kémiai alapanyagokat tartalmaz, amelyek megtalálhatók a borban is. 

A csokoládék és a borok egymásra hatásának és kellemes társíthatóságának magyarázata az, hogy az intenzív ízeket tartalmazó csokoládé zsírtartalma a bor egyes íz komponenseit, például földes, animális jegyeit „kitakarja”, azaz elrejti érzékszerveink elől, miközben felerősíti, ezáltal pedig élvezhetővé teszi annak gyümölcsös ízeit.

De hogyan is kezdjük a csokoládék és borok kóstolását? 

A csokoládék és a borok ízharmóniájának együttes élvezete a csokoládékóstolással kezdődik. Vegyünk a szánkba és helyezzünk a nyelvünkre egy darabka csokoládét és hagyjuk elolvadni, egyenletesen eloszlani a szánkban annak érdekében, hogy íze egyenletesen befedje nyelvünk ízlelőbimbóit. Ilyenkor egy kissé tartsuk vissza a lélegzetünket, az orrunkon át vegyünk egy nagy lélegzetet majd pedig fújjuk ki a levegőt, hogy érezhetjük a csokoládé legerősebb aromáit. Ezt követően kortyoljunk a borból! Rögtön felmerül persze a kérdés, hogy melyik csokoládét milyen borral kóstoljunk?

[1/2]next
  1. 1. oldal
  2. A csokoládé és a bor tökéletes házasságnak 7 alapelve

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.