A csoki óv a magas vérnyomás okozta bonyodalmaktól

A jó csokoládé jót tesz a kismamának

A jó minőségű fekete csokoládé fogyasztása segít a terhesség idején és óv a magas vérnyomás okozta bonyodalmaktól - mutatta ki egy amerikai tudóscsoport.

2008.04.30 10:30MTI

A terhességek 8 százalékánál alakul ki preeklampszia, ödémákkal és súlygyarapodással párosuló magas vérnyomás, de jó minőségű csokoládé fogyasztásával ennek kockázata 69 százalékkal csökken - mondta el az AFP-nek Elisabeth Triche, a Yale egyetem kutatója. Az eklampszia olyan rángógörcs, amely eszméletvesztéssel jár a terheseknél, az ezt megelőző állapot a preeklampszia. 

Az 1996 és 2000 között zajlott vizsgálat során 2291 nő terhességét követték, az eredményekről az Epidemiology című szakfolyóirat számolt be. A terhes anyák csokoládéfogyasztását eredeti módszerrel vizsgálták: a szülésnél a köldökzsinór egyik darabjában mérték a teobromin arányát - ez a csokoládé egyik alkotóeleme. Ez, a különösen a fekete csokoládéban kimutatható összetevő az emésztést, a szív- és az érrendszer működését is ösztönzi, ezenkívül a magas vérnyomást csökkentő magnéziumot és antioxidáns flavanoidokat tartalmaz. 

A csokoládét mellkasi fájdalmak és az erek merevségének kezelésére is ajánlják. Más módon a fogyasztást megbízhatóan mérni azért nehéz, mert a különböző minőségű csokoládék kakaótartalma eltérő. "Minél feketébb a csokoládé, annál jobb. Minél inkább édesítették és minél nagyobb a zsírtartalma, annál kevesebb teobromin van benne" - közölte Triche asszony. Ennek az összetevőnek az aránya 0,15 százaléktól 0,46 százalékig terjedhet. Azoknál a nőknél, akik a terhesség harmadik negyedévében heti legalább öt tábla minőségi csokoládét fogyasztottak, 40 százalékkal csökkent a vizsgálat szerint a preeklampszia kialakulásának valószínűsége.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.