A konyakmegy és a rumos csokoládé

Ízkavalkád: Csokoládé és bor

A konyakmegy, a rumos csokoládé vagy a vodkás bonbon korai és máig népszerű előfutárai annak a napjainkban teret hódító új trendnek, amelyet a minőségi csokoládék és borok élvezetének társítása, összekóstolása jelent.

2010.07.29 06:00ma.hu

A csokoládé és a bor tökéletes házasságnak 7 alapelve

1., alapelv: Csak kiváló borokkal és minőségi csokoládékkal kísérletezzünk! Kakaós bevonómasszából készült édességgel ne rontsuk el a jó bort, olcsó borral pedig ne tegyük tönkre egy minőségi csokoládé kóstolását. 

2., alapelv: A bor lehetőleg mindig legyen egy árnyalattal édesebb, mint a csokoládé annak érdekében, hogy a párosítás alapíze inkább az édes, sem mint a keserű ízek irányába mutasson. 

3., alapelv: Az összekóstoláshoz mind a fehér, mind pedig a vörös borok közül mindig gyümölcsös jellegű bort válasszunk. 

4., alapelv: A fehércsokoládékhoz és annak töltött változataihoz nagy, édes muskotály borokat válasszunk kísérőnek. 

5., alapelv: A tejcsokoládék, valamint azok mézes, mandulás diós, mogyorós változatainak selymességét a legkönnyebben természetes, édes fehérborokkal, ezen belül is például tokajiakkal tehetjük érezhetővé. 

6., alapelv: Az étcsokoládékhoz társítsunk egyre testesebb, elsősorban vörösborokat. Itt a természetes maradék cukornak jó helye lehet. A töppedt szőlőből készült borok, a vörös aszúk, az avinált nagy vörösborok, portói borok vagy a dél-francia VDN borok tökéletes párt alkotnak ezen csokoládékkal. 

7., alapelv: A magas kakaótartalmú keserű csokoládék kóstolásához válasszunk déliesen érett, nagy évjáratból származó, lekerekedett tanninokkal rendelkező, száraz, telt vörösborokat.

A csokoládé és a bor pozitív élettani hatásai 

Régóta közismert tény, hogy kis mennyiségben és a kiegyensúlyozott étrend részeként fogyasztva, mind a csokoládé, mind pedig a bor élettani hatásai pozitívak. A csokoládé legfőbb alapanyagában, a kakaóban lévő flavonoidok olyan antioxidánsok, amelyek védenek bennünket a szervezetben lévő szabadgyökök támadásai, ezáltal pedig a rák kialakulása ellen. A csokoládék dúsítására gyakran használt olajos magvak gazdagok B1-, B2-, B6 vitaminokban, amelyek erősítik az immunrendszert, E-vitamin és ásványi anyag (magnézium, kálium, kalcium és réz) tartalmuk pedig elengedhetetlen a vérképzéshez és a központi idegrendszer működéséhez. 

A csokoládé, frissítő hatású theobromin tartalmának köszönhetően hangulatjavító hatású. A vörösborban, szintén az antioxidánsok egy csoportja (polifenolok) játszanak kiemelkedő szerepet egészségünk megőrzésében, azáltal hogy megakadályozzák a koleszterin lerakódását az erekben. A polifenolok jelenléte nem az alkoholnak, hanem a kékszőlőnek köszönhető, tehát a szív- és érrendszeri betegségek csökkentésének érdekében nem általában véve alkoholt, csakis minőségi vörösbort érdemes fogyasztani! 

A közös többszörös 

A csokoládé és a bor együttes élettani hatásaival még csak napjainkban kezdtek el foglalkozni a kutatók, de az első eredmények máris bíztatók. Egy brit kutatócsoport vizsgálatai szerint a csokoládét és vörösbort is egyaránt tartalmazó étrenddel akár 76 százalékkal is csökkenthető a szív és érrendszeri megbetegedések kockázata. A hangsúly, ezúttal is a mértékletességen van! Csokoládét hetente két–három alkalommal fogyasszunk, míg borból egy-két decit igyunk naponta. Tartsuk továbbra is szem előtt a tényt, hogy a csokoládénál és a bornál is egyaránt a minőség a legfőbb szempont!

prev[2/2]
  1. 1. oldal
  2. A csokoládé és a bor tökéletes házasságnak 7 alapelve

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.