Csokival legyőzhető!

Csokoládéval a magas koleszterinszint ellen

Az Illinois Egyetem kutatásai alapján a csokoládé fogyasztása jelentősen csökkenti a koleszterinszintet.

2008.04.23 10:30medipress.hu

"Napi két szelet magas kakaótartalmú étcsokoládé nem csak a koleszterinszintet csökkenti, de a szisztolés vérnyomást is" - nyilatkozta Dr. John Erdman az egyetem élelmiszer- és táplálkozástudományi professzora. Dr. Erdman szerint a csokoládé jótékony hatását nagyrészt a hozzáadott növényi szteroloknak (amelyek az össz-koleszterin szintjét 2 százalékkal, az LDL koleszterinét pedig 5.3 százalékkal csökkentették a kutatás során) és a kakaóban található flavanoloknak köszönheti.

A mostani kutatásban 49 enyhén emelkedett koleszterinszinttel és vérnyomással rendelkező önkéntes vett részt. A jelentkezőket két csoportra osztották: az egyik csoport szterollal dúsított csokoládét kapott, a másik csak sima étcsokoládét. A csoportok tagjainak koleszterinszintjét, vérnyomását, testtömegét és szívműködését nyolc héten keresztül kísérték figyelemmel.

"A nyolc hét csokoládé-kezelés alatt a résztvevők koleszterinszintje jelentősen csökkent, különösen a szterollal dúsított csokoládét fogyasztók csoportjában" - nyilatkozta Dr. Erdman. A részletes kutatási anyag a 'Journal of Nutrition' című szaklap áprilisi számában olvasható.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.