Alakítsuk át táplálkozásunkat!

A koleszterinszint csökkentés alfája: a növényi szterin

A koleszterin bizonyos mennyiségben elengedhetetlenül fontos vegyület szervezetünk számára. A vér emelkedett koleszterinszintje azonban káros élettani hatásai miatt, súlyos betegségek kialakulásáért tehető felelőssé.

2008.04.17 16:34ma.hu

Kardiovaszkuláris megbetegedésekben ma Magyarországon, tízből öten halnak meg. A Magyar Szív Egyesület ezért is szervez ingyenes koleszterinszint-mérést – most újabb alkalommal. A Magyar Szív Egyesület újabb ingyenes koleszterinszűrő akcióját a magyar lakosság, bár javuló értékeket mutató, ám általánosan még mindig magas koleszterinértékei indokolják. 

A szűrési akciót most még inkább aktuálissá teszi, hogy a koleszterinnel kapcsolatos ismereteinket, a szív és érrendszeri megbetegedések megelőzésének lehetőségeit felidézzük. A szív és érrendszeri megbetegedések kialakulásában számos tényező játszhat közre, amelyek egy része nem befolyásolható, ilyen többek között a családi halmozódás, a nemi különbségek és az életkor, azonban léteznek befolyásolható kockázati tényezők is. 

A magas koleszterinszint, mint fő kockázati tényező, közéjük tartozik, hiszen mára egyértelműen bizonyított: a vérzsír magas szintjének csökkentésével, csökken a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázata. Az életmód-változtatás, a kiegyensúlyozott táplálkozás, a mozgás, a dohányzásról való leszokás – pedig mind olyan tényezők, amelyek segítségünkre lehetnek az egészségünkért vívott koleszterincsatában. 

Alakítsuk át táplálkozásunkat! 

Ma már sokak számára ismert, hogy a koleszterinen belül az LDL- „ártó” koleszterinszint felelős az érelmeszesedés kialakulásáért. A HDL-koleszterin a „védő” koleszterin, mert képes megakadályozni a koleszterin lerakódását, illetve elszállítja azt a szövetekből és az érfalból. A koleszterin nagy részét (70-80 százalék) saját szervezetünk állítja elő, a fennmaradó rész azonban az elfogyasztott tápanyagoknak köszönhetően, táplálkozás útján jut be az emberi szervezetbe. Nos, ez utóbbiért mi magunk felelünk táplálkozásunkon keresztül. 

Táplálkozásunk átalakítása kezdődhet az elfogyasztandó növényi szterinek mennyiségének növelésével. A gabonafélék magjában, az olajos magvakban és a zöldségekben jelen levő növényi szterinek ugyanis lényegi szerepet játszhatnak az egészség megőrzésében. Régóta ismerjük a szervezetre gyakorolt pozitív élettani hatásukat, a növényi szterinek koleszterincsökkentő hatásáról már az 1950-es évek óta állnak rendelkezésre adatok.

A növényi szterinek koleszterincsökkentő hatása
 
A növényi szterinek koleszterincsökkentő mechanizmusa még nem minden elemében ismert, leglényegesebb eleme, hogy gátolja a bélben a koleszterin egy részének a felszívódását: csökken az LDL- koleszterinszintet, míg a HDL-koleszterinszint és a triglicerid koncentráció változatlan marad. Az európai, úgynevezett nyugati étrendben napi 150 mg növényi szterint fogyasztanak el, Japánban és Mexikóban 400 mg-ot, miközben 2-3 grammra lenne szükség. 

A  növényi szterinek fogyasztásával a vér koleszterinszintje egyértelműen csökken, miközben nem történik fokozott zsír-és energia-bevitel. A kiegyensúlyozott étrend fontos szerepet játszhat a koleszterinszint-csökkentésében, így a szív- és érrendszer egészségének megőrzésében. 

A legközelebbi MASZÍV koleszterinszűrő akció helye és időpontja: NaturVital 2008. kiállítás 2008.04.18-20. Syma csarnok Budapest 

További információért látogasson el a www.koleszterinszint.hu weboldalra.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.