Sokan ellátogattak a SZ.É.P. Szűrőbuszba

Minden második embernek magas a koleszterinszintje

Nyolc nap alatt több mint háromezren ellenőriztették szívüket a SZ.É.P. Szűrőbuszon - adta hírül közleményében a Miniszterelnöki Hivatal.

2008.03.05 16:04MTI

A kormány, valamint számos civil- és egészségügyi szervezet kezdeményezésére indított SZ.É.P.- Szűréssel az Életért Program keretében 16 kistelepülés lakosai vehetnek részt ingyenesen vércukor-, vérnyomás-, koleszterinszint és testzsírszázalék-mérésen. A SZ.É.P. Szűrőbusz szakemberei az első nyolc állomáson (Vác, Dunaújváros, Gyula, Makó, Kiskunfélegyháza, Dombóvár, Komló és Marcali) mintegy 3200 főt vizsgáltak meg.

A részvevők 60 százalékánál magas koleszterinszintet, minden 6. embernél magas vérnyomást, míg minden 10. résztvevőnél az átlagosnál magasabb vércukorszintet diagnosztizáltak - áll a tájékoztatóban. A helyszíneken háziorvos ügyelt, akivel a rendhagyó értékek és felmerülő kérdések kapcsán rögtön konzultálhattak az érdeklődők. Jellemzően a délelőtt folyamán az idősebbek látogattak el a szűrőbuszhoz, délután azonban az aktív korosztály, sok fiatal is érdeklődött: több állomáson kisgyermekes családok és diákok is részt vettek a szűréseken. A nők a szűrésen megjelentek közel 65 százalékát alkották.

Az elkövetkezendő két hétben a SZ.É.P. Szűrőbusz további 8 település lakosait várja ingyenes vércukor-, koleszterin-, vérnyomás- és testzsírszázalék-mérésre: március 4-én Ajkán, március 5-én Komáromban, március 6-án Dunaharasztin, március 7-én Jászberényben, március 10-én Hatvanban, március 11-én Fehérgyarmaton, március 12-én Szerencsen és március 13-án Szigetváron. A SZ.É.P. Szűrőbuszon valamennyi helyszínen 10 és 18 óra között lehet elvégeztetni a szűréseket.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.