Ne engedd, hogy a pattanás uralja az életedet!

A pattanás és az önértékelés

Van néhány dolog, ami igen nagy hatással bír az ember énképére, és ilyen a pattanás is. Nem vitás, hogy a tinédzserkorszak egyik kínos része ez, ami sok testi és szellemi következménnyel járhat.

2010.07.27 13:00

A pattanás sűrűn köthető olyan érzésekhez, mint az izoláltság, a bizonytalanság és az alacsony önértékelés, ez pedig depresszióhoz vezethet.

Gyakorlatilag mindenki küszködik pattanásokkal az élete folyamán a legkülönbözőbb testrészeken. Sajnos először pont egy kellemetlen időszakban: a pubertás korban, amikor amúgy is elegünk van mindenből és mindenkiből. Ez a szomorú dolog elkísérhet minket a harmincas éveinkig vagy tovább is. Igazság szerint pont akkor kapunk kiütést, amikor jól akarunk kinézni, miközben se előtte, se utána nem jelentkeznek. Olyan, mintha átok ülne rajtunk.
 
Amikor a helyzet rosszabbra fordul 

Régebben a tudósok nem figyeltek a pattanások pszichiszociális következményeire. Miért is? Mert ők a pattanást a felnőtté válás normális velejárójaként kezelték. Azt is mondták, hogy ez véletlenül keletkezik. Később azonban felismerték azokat a fájdalmas és nyomasztó érzéseket valamint ezek konzekvenciáit, amelyek ezekből a "jelentéktelen" pontokból erednek. A bőrproblémákkal küszködő egyén teljesen visszahúzódhat a közösségi életből, egyedül maradva a problémáival. Úgy gondolhatja, hogy ő az élet legrosszabb teremtménye. 

Az ilyen embernek gyakorlatilag nincs önbecsülése, utálja saját magát, frusztrált és könnyen felhúzza magát. Ezek után már nem is meglepő, hogy az ilyen emberek nehezen találnak munkát, vagy gondjaik akadnak az iskolában. Ez bizony ijesztően hangzik... 

Pszichoterapeuta mondta: " Az egyik lány, akinek észrevettem a pattanását, úgy érezte magát, akár egy vámpír. Utál tükörbe nézni. Kíváncsi vagyok, hogyan fog megbarátkozni a világgal, ha saját magával sem tud. Egy másik lánynak pont ellentétes problémája volt: állandóan a tükörben nézegette magát, és, mivel ő sem bírta elviselni a pattanás látványát folyton, kinyomkodta. 

De ez a baj a fiúknál is fellép: az egyik azt mondta, hogy bár nagyon szeretne új emberekkel megismerkedni vagy esténként bulizni, mégis a szégyenlőssége miatt képtelen erre
." 

A 21. század várva várt fejlesztései: Manapság a külső megjelenés rendkívül fontos, és sokkal nagyobb jelentőséggel bír, mint bármikor. (Ez amúgy frusztrációhoz vezethet.) A pattanás terén a gyógyszerészeti ipar az idők során előrébb haladt. Különböző megoldások léteznek, így a kiütések többé nem jelenthetnek problémát. Ne lökd el magadtól az élet szép dolgait, és ne ess az önsajnálat csapdájába! Vedd a kezedbe a dolgok irányítását, állítsd meg a pattanásokat!

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.