Súlyos következményei lehetnek a depressziónak

Pattanás gyógyszer összefüggésben a depresszióval

Egy tanulmány eredménye szerint az Accutane nevű pattanás-gyógyszer egyik aktív alkotóelemének, az isotretinoin-nak a használata kétségtelenül több, mint duplájára növeli a depresszió kockázatát.

2008.05.28 10:21medipress.hu

Mindazonáltal az abszolút kockázat nagyon kicsi – hangsúlyozzák a kutatók. A tanulmány az első ellenőrzött kutatás, ami statisztikailag jelentős kapcsolatot talált az isotretinoin és a depresszió között, mutatnak rá Dr. Anick Berard (CHU, Sainte-Justine Kutatási Központ, Montreál) és kollégái a beszámolóban a Klinikai Pszichiátria című lapban. „A depresszió valószínűleg egy rendkívűl ritka mellékhatása az isotretinoin terápiának” – írták. Mindazonáltal „az elterjedt programot ki kellene egészíteni a betegek pszichiátriai értékelésével az isotretinoin kezelés előtt és alatt.” 

Berard csapata 30.496 embert tanulmányozott Quebec-ből, Kanadából, akik legalább egy isotretinoin kezelést kaptak 1984-től 2003-ig. A tanulmányozási időszak alatt ezekből az emberekből 126-nak voltak depresszióval összefüggő diagnózisai, kórházi ápolásai, kezelései. Egy korábbi kutatásra alapozva a kutatók az isotretinoin használatra koncentráltak az 5 hónap alatt a depresszió megállapítása előtt (kockázati periódus), összehasonlítva egy 5 hónapos szakasszal a diagnózis felállítása előtt egy évvel (kontroll periódus). A lehetséges tényezők eredményre gyakorolt hatásainak magyarázata után feltárják, hogy az isotretinoin nagyobb, mint 2,6-szoros kapcsolatban volt a depresszió kockázatával.„Mivel a depressziónak súlyos következményei lehetnek, az isotretinoin használók erős megfigyelése indokolt” – következtettek Berard és kollégái.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.