Az álmatlanság bajt okoz

Alvás nélkül depressziósak leszünk?

A SLEEP folyóirat április 1-jei számában megjelent cikk megerősíti, hogy az álmatlanság növeli a depresszió későbbi kialakulásának kockázatát.

2008.04.04 13:15medipress.hu

A tanulmányt Jules Angst vezette, a svájci Zürich Egyetem Pszichiátriai Klinikájának munkatársa. 591 fiatal felnőttet vizsgáltak, akiknek pszichiátriai, pszichológiai és alvási tüneteit 20 év alatt 6 interjú során mérték fel.

Az álmatlanság négy különböző típusát különítették el: az egyhónapos álmatlanság, 2-3 hetes álmatlanság, rendszeres rövid álmatlanság és az alkalmankénti rövid álmatlanság.

Az eredémények szerint az egyhónapos álmatlanság évenkénti előfordulása gyakoribbá vált az évek előre haladtával, a nők körében pedig kétszeres gyakorisággal jelentkezett.

Az eredmények szerint az egyhónapos álmatlanság évenkénti előfordulása gyakoribbá vált az évek előre haladtával, a nők körében pedig kétszeres gyakorisággal jelentkezett.

A vizsgált személyek 40 %-ánál az álmatlanság idővel krónikusabb formát öltött. Akár párosul depresszióval, akár nem, az álmatlanság állandósult. A két hétnél tovább tartó álmatlanság nagyobb depressziós időszakokat jelez előre, a betegek 17-50 %-ánál.

"Korábban azt hittük, hogy az álmatlanság leggyakrabban csak a depresszió egyik tünete. Egyre inkább bizonyítást nyer azonban az, hogy valószínűleg időben megelőzi a depressziót. Más szavakkal, az álmatlanságban szenvedők esetében nagyobb a kockázata a depresszió kialakulásának. Ez a tanulmány bővítette ismereteinket, mivel hosszabb utánkövetési időszakot alkalmazott" - mondta Daniel J. Buysee, a Pittsburghi Egyetem munkatársa.

"Megvizsgáltuk az álmatlanságot és a depressziót külön-külön, majd a kettő kombinációját is. Az eredmények azt mutatják, hogy az álmatlanságot következetesen követi a depresszió. Továbbá megfigyeltük azt is, hogy az álmatlanság általában egy krónikus probléma, amely egyre makacsabbá válik idővel, a depresszió viszont sokkal inkább időszakos jellegű."

Az álmatlanság az alvászavarok egyik besorolási csoportja. Az ebben szenvedők nehezen alszanak el, többször, vagy túl korán felébrednek. A felnőttek mintegy 30 %-a szenved tőle. Nők és idősek körében gyakoribb.

Javaslatok a kielégítő alvás elősegítésére:

- Mindig azonos időpontban térjen nyugovóra!
- Nyugodt állapotban menjen az ágyba!
- Minden éjszakát aludjon végig!
- Kerülje a koffeintartalmú ételeket/italokat, és az élénkítő hatású gyógyszereket a lefekvést megelőzően!
- Aggodalmait ne vigye magával az ágyba!
- Ne feküdjön le éhesen, de ne is egye tele magát!
- Kerüljön bármilyen kimerítő testedzést a lefekvést megelőző 6 órán belül! - A hálószobája legyen csendes, sötét, és kicsit hűvös!
- Minden reggel ugyanabban az időpontban keljen fel!

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.