Egyre többen panaszkodnak alváshiányra

Alvásigény és frissesség - régen és ma

Életünkhöz éppúgy hozzátartozik az alvás, mint az ébrenlét. Közérzetünk, frissességünk, koncentráló képességünk nagyban függ attól, mennyit alszunk.

2008.01.30 08:09hazipatika.hu

Szervezetünk működésében az alvás-ébrenlét ciklus fontos szabályzó szerepet tölt be. Ha egész nap "pörögnénk", egy sor élettani funkciónk mondaná fel a szolgálatot. Sőt, már az is jelentős zavart kelt, ha eleget alszunk, de teljesen rendszertelenül. Több mint 100 féle életműködés esetében mérhető az alvás szabályzó szerepe: többek között ilyen a testhőmérséklet, a szívfrekvencia és az izomtónus. 


Ezek alvás idején kissé csökkennek, azaz ténylegesen pihenünk. Alvásigényünk biológiailag meghatározott, ezen nem igen tudunk változtatni, és ha a száz évvel ezelőtt élő embereket megkérdezhetnénk, szerintük mennyi alvásra van szükségük naponta, bizonyára ők is hasonló válaszokat adnának. 

Nagy a változás viszont abban, hogy az emberek sokkal nagyobb számban panaszkodnak alváshiányra, mint valaha. Szerencsés helyzetben vannak azok, akiknek eleve valamiért kevesebb éjszakai pihenés is elegendő. Az egyéni eltérések e tekintetében igen nagyok lehetnek: 5 és 12 óra között ingadozik az az alvásigény, amely után pihentnek érzi magát az ember.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.