Nemcsak a gyerekek álmodoznak

Még mindig hisz a Télapóban? És levelet is ír neki?

Ha egy gyerek szívrepesve várja az ablakban állva a Télapót, hetekkel előtte már levelet ír neki a titkos kívánságairól, vagy a játéktelefonján még fel is hívja, az teljesen természetes. De mi a helyzet a felnőttekkel?

2013.12.02 11:29ma.hu

Ha azt látjuk, hogy egy gyermek listába foglalja kívánságait, a kisebbek a maguk esetlen vonásaival lerajzolják, mit szeretnének látni a karácsonyfa alatt, abban semmi szokatlan sincs, sőt, a legkisebbeknél ne lepődjünk meg, ha azt látjuk, hogy a játéktelefonján elmélyülten pusmog a Télapóval így december érkeztén. Ám egy most napvilágra került brit felmérésből az derül ki, hogy bizony a felnőttek sem feltétlenül hagyják maguk mögött az álmaikat, és bár nyilvánvalóan ők már tisztában vannak a Mikulás képzeletbeli mivoltával, az ábrándozásról továbbra sem mondtak le.

Fotó: freedigitalphotos.net

A felmérés szerint a megkérdezettek közül minden hatodik rendszeresen ír levelet a nagyszakállúnak, bizonyítva ezzel, hogy sosem vagyunk túl öregek a karácsonyhoz. A közvéleménykutatásban 2500 személy vett részt, koruk 18-55 év közötti. Az is kiderült, hogy a felnőttek csaknem egyharmada minden évben kiakasztja a harisnyát - ez az angolszász területeken olyan, mint nálunk a csizma és a cipő -, és 18 százalék úgy hiszi, hogy karácsony éjszakáján meglátogatja őt néhány tünde és törp az otthonában. A National Trust által végzett felmérésből kiderül, hogy a 25-34 év közti felnőttek közül minden harmadik kap adventi naptárat a szüleitől.

"A kutatás rávilágít, mennyire fontosak a karácsonyi hagyományok" - emelte ki az eredményeket értékelve a cég szóvivője, Tony Berry. Hangsúlyozta, hogy ezek a hagyományok, beleértve a fa gondos díszítését vagy épp a karácsonyi pite sütését, hozzájárulnak ahhoz, hogy kortól függetlenül átéljük a nemzeti hagyományokat. A válaszokból kiderül, hogy a felnőttek 90 százalékának az a legszebb pillanat az ünnepi szezonban, amikor elkészül a fa díszítése és meggyújtják a fényeket. Minden második ember azt mondta, hogy az édesanyjuk karácsonyi vacsorája a legjobb, amit valaha evett.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.