Milton H. Greene divatfotós

Marilyn Monroe-negatívokat árvereznek - a szerzői joggal együtt

Szerző joggal együtt árvereznek el közel négyezer ez idáig publikálatlan Marilyn Monroe-fotónegatívot és -diafilmet a Los Angeles-i Profiles in History aukciósház július 27-ei licitjén.

2013.07.14 10:09MTI
Forrás: youtube.com

Milton H. Greene divatfotós mindössze 26 esztendős volt, amikor lencsevégre kapta Monroe-t a Look magazin számára. Később több ezer fotót készített a hollywoodi szépségről, megmutatva Monroe sebezhető és szexszimbólum arcát is.

Az eredeti hollywoodi emlék- és műtárgyakra specializálódott Profiles in History július 27-ei árverésén Greene Monroe-archívumának 3700 darab, ez idáig publikálatlan, fekete-fehér és színes fotónegatívjára és diafilmjére licitálhatnak az érdeklődők.

A Monroe-képek azonban csak töredékét képezik azon 75 ezer negatívnak és diának, amelyeket Milton H. Greene az 1950-es és 1960-as években készített a korabeli hírességekről, és amelyekre szintén lehet licitálni a hónap végén.

A negatívok és diafilmek, amelyeket több mint 268 tételre osztanak szét, a szerzői joggal együtt kerülnek kalapács alá, ami azt jelenti, hogy új tulajdonosuk szabadon nyomtathat belőlük képeket és értékesítheti azokat. A Greene-archívumban Faye Dunaway, Cary Grant, Doris Day, Sid Caesar, Jane Fonda, Audrey Hepburn, Catherine Deneuve, Ava Gardner és Marlene Dietrich fotói is megtalálhatók.

A tételek többségének leütési árát ezer és 15 ezer dollár (224 ezer-3,4 millió forint) közé becsülik. Az archívumot egy neve elhallgatását kérő amerikai gyűjtő bocsátja árverésre, aki nagyjából tíz évvel ezelőtt tett szert a gyűjteményre.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.