Fotókat árvereztek el Varsóban

Marilyn Monroe a lengyelek esete?

Tetemes árat, 60 ezer zlotyt (4,1 millió forintnak megfelelő összeget) adtak egy varsói árverésen Milton Greene egy Marilyn Monroe-t ábrázoló fotójáért.

2012.11.10 08:12MTI

A lengyel fővárosban csütörtökön rendezett liciten a néhai Greene 238 felvételére tehettek ajánlatot az érdeklődők. Az áverés sikerét mutatja, hogy mindössze egy fotóra nem akadt vevő. A Desa Unicum aukciósház tájékoztatása szerint az összbevétel 2,4 millió zloty (163,65 millió forint) volt. Ez abszolút rekordot jelent a lengyel piacon - közölte Michal Olszewski, a ház igazgatója.

A 60 ezer zlotyért megvásárolt felvételen Monroe estélyi ruhában látható. Ennél némileg alacsonyabb áron, 50 ezer zlotyért kelt el egy másik fotó a filmbálványról: a szőke színésznő fekete harisnyában pózol a képen.

Milton H. Greene 1953 és 1957 között fotózta a filmcsillagot. A fotós jó barátja és üzleti partnere volt Monroe-nak.

A felsorakoztatott képek között Miltonnak más sztárokról - Frank Sinatráról, Marlene Dietrichről, Audrey Hepburnről, Grace Kellyről, Elizabeth Taylorról, Liza Minnelliről, valamint Sara Fawcettről és Nelly Nyadról - készült fotói is szerepeltek. Utóbbiról, a híres divatikonról készült képért szintén tetemes árat adtak.

Miután Greene 1995-ben meghalt, képei - összesen négyezer darab - egy bank tulajdonába kerültek. Később egy üzletember, Dino Matingas vásárolta meg őket. Végül a teljes gyűjtemény a lengyel államé lett: a kincstár adósságrendezésként tett szert rájuk az üzletembertől. A kollekció idén júliusban érkezett meg Varsóba.

Az áverés bevételei a lengyel államkasszát gyarapítják.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.