Egy kiállítás kedvéért engedte a betekintést

Eddig ilyet nem tett: megnyitja magángyűjteményét Scorsese!

Először enged betekintést gazdag filmes magánarchívumába Martin Scorsese Oscar-díjas filmrendező: a berlini kiállítás többek között videoinstallációk és filmjeinek jellegzetes tárgyi emlékei segítségével mutatja be az amerikai filmművészet egyik meghatározó alakjának pályafutását.

2013.01.02 12:47MTI

A hetvenéves New York-i rendező filmjei - a kísérleti próbálkozásoktól a dokumentum- és zenés filmeken keresztül a pszichothrillerekig - műfajilag is rendkívül színes pályafutásról árulkodnak. Számos alkotását önéletrajzi elemek inspirálták, sokat foglalkozott az Amerikába kivándorolt olaszokkal, különösen a dél-manhattani Little Italy lakóival.

Az európai művészfilmek és a klasszikus hollywoodi mozi hatása ugyancsak tetten érhető Martin Scorsese munkáiban. Leghíresebb filmjei közé tartozik az Aljas utcák, a Taxisofőr, a Dühöngő bika, a Casino és A Tégla című produkció, utóbbi 2007-ben több Oscar-díjat is elnyert.

A berlini Filmmúzeumban megrendezett kiállítás jellegzetes filmes stílusáról, munkamódszeréről és egyes filmek születési körülményeiről is beszámol. A tárlat magánlevelezéséből és forgatókönyveiből is közöl részleteket, valamint felvonultatja több filmjének eredeti jelmezeit.

Látható Leonardo DiCaprio kosztümje a New York bandái című filmből vagy Cate Blanchett ruhája az Aviátorból. Alkotótársainak, Robert De Nirónak, Paul Schradernek és Dante Ferretti látványtervezőnek Scorsesével kapcsolatos érdekes dokumentumai tovább színesítik a rendezőről kirajzolódó képet.

Scorsese elkötelezett támogatója a nemzetközi filmes örökség megőrzésének, a Filmmúzeum vendégei munkásságának ezzel a részével is megismerkedhetnek a január 9-től április 7-ig látogatható kiállításon.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.