A legrangosabb kitüntetés

Martin Scorsese olyat kapott, mint még soha

Legrangosabb kitüntetésével, akadémiai tagsággal jutalmazza februári díjkiosztó ceremóniáján Martin Scorsese amerikai filmrendezőt a Brit Film- és Televíziós Akadémia (BAFTA).

2012.01.04 14:17MTI

Az akadémiai tagság egyfajta életműdíj, amivel a BAFTA korábban olyan filmes nagyságok munkásságát ismerte el, mint Charlie Chaplin, Alfred Hitchcock, Steven Spielberg vagy Stanley Kubrick - írta szerdán a BBC online hírszolgáltató.

Tim Corrie, a BAFTA elnöke Scorsesét olyan filmesként méltatta, aki már életében legendává vált, és munkásságával valódi ösztönzést adott a fiatal filmrendezőknek - idézte a bbc.co.uk. A brit filmakadémia díjaira jelöltek listáját január 17-én hozzák nyilvánosságra.

A díjátadó február 12-én lesz a londoni Királyi Operaházban. Scorsese - akinek A leleményes Hugo című 3D-s animációját a közelmúltban mutatták be világszerte - nagy megtiszteltetésnek nevezte a kitüntetést.

A 69 éves rendező pályafutása során olyan nagy hatású produkciókat készített, mint a Taxisofőr, a Dühöngő bika, A New York bandái vagy az Aviator. Oscar-díját A tégla című thrillerért kapta 2007-ben.

Rendezőként kilencszer jelölték BAFTA-díjra, 1991-ben a Nagymenők című filmjéért nyerte el. A játékfilmek mellett számos dokumentumfilmet is rendezett zenei témákban. Az amerikai filmes 1990-ben közhasznú alapítványt hozott létre a filmek megőrzéséért.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.