"Ha nem történik nagy katasztrófa"

Scorsese: a 3D után a hologram jöhet

Martin Scorsese szerint nem csak a háromdimenziós technika lehet a filmezés jövője: reményei szerint néhány éven belül a hologram is megjelenik.

2011.11.10 16:53MTI

"Ahogy most itt ülök, 3D-ben látom Önöket. Miért becsülnénk le ezt a létünkben rejlő lehetőséget? Miért ne használnák ki?" - osztotta meg gondolatait A tégla Oscar-díjas rendezője a napokban új filmje, A leleményes Hugo sajtópremierjén Los Angelesben.

Scorsese a The Los Angeles Times (latimes.com) online beszámolója szerint kifejtette, hogy a 3D-t csupán a 21. századi filmes történetmesélés első lépésének tekinti. "Ha minden a rendjén halad és nem történik valami nagy katasztrófa, a hologram felé tartunk" - jelentette ki.

"A színházban már csinálják" - emlékeztetett az olyan előadásokra, amikor a színész - szerepének megfelelően - besétál a nézők közé. "Így kell gondolkodnunk. Ne engedjük, hogy a divat és a gazdasági helyzet meggátoljon ebben minket" - fűzte hozzá.

Bár a nagy költségvetésű filmeket forgató James Cameron vagy Peter Jackson már teljes gőzzel háromdimenziós filmeket készít, a régi iskola olyan rendezői, mint Scorsese még csak ízlelgetik az új technikát. A Brian Selznick 2008-ban megjelent regénye nyomán született A leleményes Hugo című filmje viszont már háromdimenziós.

A harmincas években játszódó produkciót az októberi New York-i filmfesztivál közönsége láthatta először, pedig akkor még teljesen el sem készült. A nézők álló ovációval ünnepelték a rendezőt és a technikai stábot is.

Scorsese elismerte, nem volt könnyű munka, és nemcsak a technikára gondolt, hanem inkább arra a döntésre, hogy egy gyermek nézőpontjából meséli el a történetet. A címszerepet alakító Asa Butterfield árva kisfiút játszik, aki egy párizsi pályaudvaron él és kalandos úton összeismerkedik a filmgyártás úttörőjével, Georges Melies-vel. A családi film Magyarországon februárban kerül a mozikba.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.