92 éves volt a világhírű zenész

Elhunyt a szitárzene nagymestere, Ravi Shankar

Dél-kaliforniai otthonában elhunyt Ravi Shankar világhírű szitárművész és zeneszerző - közölte családja kedden. Ravi Shankar 92 éves volt.

2012.12.12 08:29MTI

A világ zenei életébe 1967-es legendás montereyi fellépésével, majd woodstocki szereplésével betörő indiai zenész egészsége az utóbbi néhány évben megrendült, s a művész múlt csütörtökön egy műtéten esett át - tette hozzá közleményében a család.

"Bár ez a fájdalom és a szomorúság ideje, alkalom egyúttal arra, hogy köszönetet és hálát adjunk azért, hogy ő volt nekünk és életünk része lehetett" - írta a család. "Szívünkben és zenéjében örökké élni fog."

Manmohan Szingh indiai miniszterelnök a gyászhírről értesülvén "nemzeti kincsnek" nevezte őt.

Ravi Shankar az általa létrehozott alapítvány közleménye szerint nem messze kaliforniai otthonától, egy San Diegó-i kórházban hunyt el. Felső légúti és szívbetegségben szenvedett. A múlt heti műtét során az egyik szívbillentyűjét cserélték ki. A műtét nagyon megterhelte szervezetét, felgyógyulni már nem tudott. Erről felesége, Sikanya és egyik lánya, a szintén szitárművész Anoushka Shankar számolt be.

Egy olyan hangszer művésze volt, amely a legtöbb nyugati zenész számára túlságosan bonyolult. Ő maga pedig egy azon személyiségek közül, aki zenéjével járult hozzá a különböző kultúrák összekapcsolásához. Életműve az egyik bizonyítéka volt a zene egyetemességének.

A klasszikus, a jazz, illetve a rockzene sokmillió rajongója neki köszönhetően fedezte fel az indiai zene több évszázados hagyományait. A 60-as évek végén a hippik egyik zenei jelképévé vált. Barátkozott a Beatles tagjaival, akiket elbűvölt a zenéje, de hatott a Rolling Stonesra is. Kapcsolata volt Yehudi Menuhinnal és David Crosbyval. Egy másik felsőfokú jelző, amelyet George Harrisontól kapott, az volt, hogy ő a "világzene keresztapja".

Háromszoros Grammy-díjas volt, s éppen a műtéte előtti napon jelölték őt a negyedik Grammyre. Anoushka Shankar mellett másik lánya, egy másik anyától Norah Jones jazz-pop sztár. Feleségén és lányain kívül három unoka és négy dédunoka gyászolja Ravi Shankart.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.