Nem dőlt meg a párbajrekord

Képek - X-Faktor: repült a nehéz kő, de itt megállt

Csak utolérnie sikerült, túlszárnyallnia nem Stone-nak a tavalyi X-Faktor párbajhőseit, a Rocktenorshoz hasonlóan a negyedik párbajon neki is búcsúznia kellett a tehetségkutatótól.

X-Faktor: a 8. élő show képgaléria

2012.12.02 10:44ma.hu

Már csak két hét és eldől, ki nyeri a 2012-es X-Faktor legvégső döntőjét, ám addig egyvalakinek még a normál menetrend szerint kell kiesnie, egy másiknak pedig - harmadik helyezettként végezve - egy nappal a finálé előtt. A 8. élő show-ban sem lehetett ez másképp, ezúttal is valakinek búcsúznia kellett, és a mentorok választása a negyedik párbaját megvívó Stone-ra esett, aki Szabó Dáviddal mérte össze tudását és képességeit.

Azt hihetnénk, hogy a hetek múlásával a diadalmenet újabb és újabb állomásait legyőző versenyzők egyre inkább fellélegezhetnének, pedig ez épp ellenkezőleg van: nemcsak a fokozatosan növekvő elvárásoknak kell megfelelniük, hisz mostanra már tényleg a jók közt is a legjobbakkal kell megküzdeniük, hanem a feladatok is egyre keményebbek. Ezen a héten minden versenyzőnek már két-két egyéni számmal kellett színpadra állnia, és mellettük ott volt a közös produkció is, Stone-nak pedig egy negyedik párbajdalt is elő kellett húznia a tarsolyából, miután egy hete megint ellőtt egyet, akkor Zámbó Krisztián fölött aratott egyértelmű diadalt.

Az első kört és egyúttal az estet Oláh Gergő nyitotta, ám Bruno Mars és Cee Lo Green slágere a mentorok véleménye szerint nemcsak erőtlenre sikerült, de érezhetően küszködött a dallal, amiben nem érezte jól magát. Ezzel maga az énekes is egyetértett, igaz, ő a bizonytalan előadást az őt már egy ideje kínzó torokgyulladásra fogta. Szerencsére a második körben határozottan szépített, amikor a Nagy utazás című örökzölddé vált Dés-Bereményi-szerzeményt adta elő, ráadásul úgy tudott hozzányúlni az eredeti dalhoz és feldolgozni azt, hogy nem lehetett a klasszikus sláger megerőszakolásának érezni.

Ezt a dalt követően Keresztes Ildikó lelkesen jelentette ki, hogy a leghalványabb nyomát sem érezte Gergő torokgyulladásának, és mindenkinek azt kívánja, hogy így tudjon énekelni, miközben efféle problémája van. Nagy Feró elkérte tőle a gereblyét, amit a verseny elején dobott félre, és azt mondta, ezt hagyja csak rá, ő meg egyedül az énekléssel foglalkozzon, Gergő viszont a könnyeit nyelve némult el, amikor bevallotta, hogy az egész versenyt egy nagy utazásnak fogja fel, mert ő annak idején csak egy egyszerű közmunkás volt.

A TOP5 (Fotó: RTL Klub/Bársony Bence - A galériához KATT a képre!)


Gergőt Csobot Adél követte a színpadon, aki ezúttal nemcsak annyiban kötődött Malek Miklóshoz, hogy az ő mentoráltjaként lép fel hétről hétre. Az első fordulóban nem mást adott elő, mint egy régi Toldy Mária-slágert, ő pedig épp Malek Miklós édesanyja. Nem is mondhatott volna a mentor megtisztelőbb bevezetőt, mint azt: "ezt a dalt mintha Adélnak írták volna". Magában a show-ban egyébként külön érdekesség volt, hogy - akárcsak Oláh Gergő első számában - a legutóbbi Csillag születik felfedezettjei, a Quantum XXL táncosai színesítették a produkciót.

A cserfes lány másodjára Kylie Minogue-ot idézte meg a Locomotion című egykori slágerrel, amely után Feró nemcsak Adélt, de Malekot is megdicsérte: "ilyen dalokat kell neked adni!" - lelkendezett. Ugyanakkor Geszti Péter és Keresztes Ildikó egyetértett egymással abban, hogy a lány már nem nagyon tud több színt mutatni magából, ezt az előadását is helyenként már kissé unalmasnak érezték. Malek azzal védte meg mentoráltját, hogy kijelentette: "biztos vagyok benne, hogy téged Isten jókedvében teremtett!"

Stone-nak nem volt könnyű dolga, mert a múlt szombati döntő utáni első énekórán még mentora előtt is helyt kellett állni, aki azzal fogadta: "megint kiejtetted egy versenyzőmet". Való igaz, Keresztes Ildikó mindkét elveszített versenyzője Stone-nal párbajozott, így a mentor felemás érzésekkel viseltetett egyetlen megmaradt versenyzője iránt, aki viszont mindössze annyit válaszolt a csak látszólag szigorú dörgedelemre: "Most mit csináljak? Most is ki fogok ejteni valakit!"

Charlie Mindenki valakié című számával nem is volt különösebb gond, az az összes mentor pozitív értékeléssel zárta a produkciót, de amikor másodjára a Scorpions együttes Send me an Angel című számával lépett színpadra, már nem volt ennyire egyértelmű a siker. Geszti az angollal szembeni "furcsa viszonyát" emelte ki, és bár Malek megdicsérte a dalválasztást és a benne hosszan kitartott magas hangot, végül mégis úgy érezte, valami hiányzott. Ami pedig a "furcsa" kiejtést illeti, Keresztes elismerte, hogy Stone nem beszéli a nyelvet, így fonetikusan leírva tanulja meg mindig a szöveget.

Stone (Fotó: RTL Klub/Bársony Bence - A galériához KATT a képre!)


A negyedik fellépő Szabó Dávid volt, aki elsőként Ricky Martin első nagy slágerét, a Livin' la Vida Locát hozta el, majd a második fordulóban ő zárta a versenyszakaszt Demjén Ferenc Hogyan tudnék élni nélküled című számával. A mentorok mindkét esetben csak dicsérni tudták a színész-énekest, a spanyolos temperamentumot Malek az igencsak csípős jalapeno paprikához hasonlította, Keresztes pedig a "nőszédítő" stílusát dicsérte.

A második, stílusában épp ellentétes számot sallangmentesnek, tökéletesnek, egyszerűségében tisztának minősítették, így aztán érthető volt meglepetésük, amikor valamivel később az derült ki, hogy Dávid lesz a párbaj egyik résztvevője, immáron másodjára.

Persze ezt akkor még nem sejthették sem a mentorok, sem a versenyzők, de a nézők sem, és Dávid első dalát követően még hátravolt Antal Timi, aki kettő helyett inkább kettő és fél számmal örvendeztette meg a nagyérdeműt. A múlt héten megnézhettük, hogyan oldódik fel az énekesnő a néptáncban, ezért Malek számára adta magát az ötlet: ezen a héten népdalt kell énekeltetnie Timivel. Ő pedig a Csík Zenekar Ez a vonat ha elindul... kezdetű feldolgozását adta elő, A mentorok legfőképp Timi bátorságát dicsérték, amiért egy ilyen műfajú dalt be mert vinni az alapvetően könnyűzenei X-Faktor-színpadra, Feró pedig megfogalmazta azon véleményét, miszerint teljesen mindegy, hogy Timi milyen stílusú számot énekel, az egyszerűen jó.

Az aprócska lány második száma egy mix volt, félig Beyoncé Crazy in Love című számát, félig pedig a Gnarks Barkley Crazy-jét énekelte, Keresztes nagy örömére, mert végre megkapta azt az érzelmi töltetet is, amit már több forduló óta hiányolt. A kettős szám kettős érzelmeket váltott ki a mentorokból is, a produkció első felét mindannyian kissé laposnak ítélték, és egyetértettek abban, hogy a váltás hozta meg az igazi kitörést.

A közös produkció Kökény Attila és Bencsik Tamara közös dala volt, amit az extra fellépőként visszatérő Wolf Kati követett. Bár a mentorok szívük szerint ezen a ponton megállították volna a kiesés rendszerét, most sem tehettek kivételt, a nézői szavazatok lezárása után egyvalakinek ki kellett esnie, amit szokás szerint párbajon döntöttek el.

Sztárvendég: Wolf Kati (Fotó: RTL Klub/Bársony Bence - A galériához KATT a képre!)


Stone csak saját mentorától kapott bizalmat, ráadásul az sem tűnt maradéktalanul egyértelműnek, Keresztes ugyanis minden héten az egekig dicsérte Szabó Dávidot, sőt, ígért már neki nemcsak jegy-, de bérletvásárlást is a koncertjeire, így aztán a kívülállókban könnyen alakulhatott ki az az érzés, hogy csak a rend kedvéért mondja azt, hogy a saját mentoráltjának kellene továbbmennie a versenyben. "Becsüllek, hogy idáig eljutottál, talán te sem álmodtál ekkorát, de én sem" - fogalmazott.

Geszti Péter döntése sem okozott senkinek váratlan meglepetést, hisz teljesítménytől függetlenül biztosak lehettünk benne, hogy ő is a saját mentoráltját fogja védeni, értékelésében viszont kiemelte, hogy véleménye szerint Stone elérte a határait, és hiába emelte saját magához képest profi szintre azt, amit láthattunk hétről hétre, mégis innen számára már nincs hová feljebb jutni.

Ezt a véleményt Feró és Malek is osztotta, előbbi rövidre zárva a döntést azonnal kimondta, hogy a sokszínűség gyűzedelmeskedett Stone ellenében, utóbbi pedig méltónak nevezte mind a párbajt, mind az utat, amelyen eddig eljutottak, de mint mondta, ő is úgy érzi, hogy Dávid az, akiben még további lehetőségek rejtőznek.

Jövő héten már csak négyen szállnak harcba a továbbjutásért, majd rá egy hétre szombaton egy hármas döntő, vasárnap pedig az utolsó csata, a finálé zárja az idei évadot, no meg az a 9 órás showműsor, amelynek keretén belül a már jól megszokott módon az a délután csakis az X-Faktorról fog szólni!

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.