Bármit megtett volna az X-Faktorban maradásért

Képek - Zámbó Krisztián: "Már lovakkal is próbálkoztam"

"Zámbó Krisztián hittel, akarattal és lélekkel énekel" - mondta róla mentora, ám számos (ellen)rajongói vélemény szerint inkább hang kellett volna, hogy továbbjusson az X-Faktor legutóbbi részében.

X-Faktor: a 7. élő show képgaléria

2012.11.25 10:29ma.hu

"Végre egy egész napot alhatok!" - sóhajtott fel megkönnyebbülten a nézők és a mentorok közös döntése után Zámbó Krisztián, aki nem is titkolta, hogy egyre kimerültebb a feszített tempójú felkészülés, a folyamatos ének- és táncpróbák, nyilvános szereplések és egyebek miatt. Mentora, Keresztes Ildikó is megértően vette tudomásul a végeredményt, amihez az ő szavára már nem is volt szükség, de ahogy mondta, szerinte Jimmy fiának mindenkinél nehezebb dolga volt, mert nemcsak a műsor szokásos nehézségeivel kellett megküzdenie, hanem az őt érő rengeteg támadással is, ami túlzottan felemésztette az energiáit.

Pedig arra sosem volt még annyira szükség, mint ezen a héten: a versenyzőknek három számot is meg kellett tanulniuk a hozzá tartozó koreográfiával együtt, mivel mindannyian egy-egy szóló dallal, egy duettel, valamint egy közös, TOP6-os produkcióval kellett színpadra állniuk.

Az est egy paródiával indult, nemcsak a nézők érezhették ezt, de maga Stone is bevallotta, hogy valóban viccnek szánta a Pancsoló kislány már eleve karikírozott, Feró-féle változatát, amivel még magát a "célszemélyt" is sikerült lenyűgöznie, igaz, tréfásan megfenyegette a dal végén: "jól van, láttam, hogy szórakozol velem, figyellek!" A többiek is egyetértettek abban, hogy erőteljes előadás volt, mégsem esett át a ló túloldalára, Geszti Péter mindössze arra kért ígéretet, hogy legközelebb nem a Barbie Girllel áll eléjük a rocker.

Csobot Adél nagy meglepetés volt a 7. döntőben, még azzal együtt is, hogy a hangok tisztaságához ezúttal is fért némi kétség. A Spice Girls Mama című számát azonban a mentorok nagy megelégedéssel üdvözölték, Keresztes a "nőcisségét" dicsérte, Feró pedig immáron független mentorként bevallhatta, hogy azért drukkol, hogy a cserfes leányzó ki ne essen. Malek Miklósból kitört a költő, a napsugár simogatásához hasonlította Adél produkcióját, csak Geszti hívta fel a "Cicafül" figyelmét, hogy a TOP6-ban már jobban kellene énekelni.

Antal Timi és Szabó Dávid - Fotó: RTL Klub/Bársony Bence (A galériához KATT a képre!)


De aztán kényelmesen hátradőlhettek mindannyian, mert Oláh Gergő megint kritikán felüli teljesítményt nyújtott a Piramis együttes Szállj fel című számának különleges feldolgozásával. Csupán a legelső hang csúszott félre neki, utóbb bevallotta, azért, mert a közönség ovációjától nem hallotta rendesen a zenei alapot, de erre az After-X helyettes műsorvezetője, a szintén X-Faktoros múltú Király L. Norbi csak annyit mondott: "kívánom, hogy sose halld jól az alapot a tapstól!" Ráadásul a bakit egy pillanat alatt korrigálta, majd már-már katarzis-szerű élményt nyújtott, ahogy a lírai indítás után a dal közepén a kinyíló ledfal mögött egy gospel-kórus tűnt fel és Malek szavait idézve "Michael Jackson-pillanatot" csináltak a számból.

A négy mentor egyöntetűen kifejezte örömét, amiért Gergő nem akart olyan lenni, mint az eredeti előadó, mégis sikerült a dal ima és könyörgés jellegét megőriznie. Az énekesnek saját bevallása szerint sokat segített az is, hogy életében először fizikailag is megtapasztalhatta, milyen érzés magasra felszállni, hisz a heti kikapcsolódást ezúttal egy extrém repülés jelentette, a felszabadultság pedig a színpadon is érezhetően megmutatkozott.

Bár a négy kritikus igyekezett visszafogottan, kevéssé támadóan értékelni a negyedikként színpadra lépő Zámbó Krisztián teljesítményét, most is küzdöttek a szavakkal. Csak Geszti volt az, aki kíméletlenül nyersen fogalmazott, fénytelennek, pontatlannak és darabosnak nevezte a versenyző "küzdelmét a hangokkal", amely "újabb állomásához érkezett". "Hidd el, hogy itt mindenki szeret téged, ha jól énekelsz - ez az egyetlen titka ennek az egész versenynek" - hangzott a kritika.

Malek is úgy érezte, a harc két pályán zajlik: az egyiken Zámbó Krisztián versenyzik önmagával, a másikon pedig mindenki más. "Én mindent megpróbáltam már, lovakkal is próbálkoztam, el is akartak varázsolni, guillotine alá is fogok feküdni szerintem, ha az segít" - utalt az eddigi speciális programokra, de most még a saját mentora is úgy érezte, hogy valóban előbb saját magának kellene elhinnie, hogy jók az adottságai, csak meg kell tanulnia jól kezelni azokat.

A TOP6 közös produkciója (Fotó: RTL Klub/Bársony Bence - A galériához KATT a képre!)


A rend Antal Timi dalát követően állt helyre, újra az összes mentor csak dicsérni tudta az aktuális produkciót, csak Geszti nem tudta megállni, hogy még egy kicsit vissza ne szúrjon az ifjabb Zámbóra, megjegyezve, hogy Oláh Gergő dala után a műsor mélyrepülésbe kezdett, de Timivel újra felívelt. Jessie J Domino című dala mindenesetre mind a négyüket dicséretre sarkallta, Keresztes számára végre megérkezett az az "állat", amit Timitől mindig is várt és megállapította, hogy a jóból mindig csak kicsit adnak, Malek pedig ünnepélyes ígéretet tett, hogy amennyiben az aprócska termetű lány megnyeri az idei X-Faktort, akkor hajlandó lesz megtanulni néhány néptánclépést, amire érzése szerint egyelőre a világ még nem áll készen.

A szóló dalok körét Szabó Dávid zárta, aki a múlt heti párbaj után erősebbnek érezte magát, mint mondta: végre letette azt az álarcot, amit a folyamatos stresszhelyzet és a megfelelési vágy kényszerített rá. "Eddig szárnyak nélkül akartam repülni. Most még mindig nem tudok repülni, de már a szárnyaim kezdenek kinyílni" - ismerte be az énekes. Brian Adams híres Robin Hood-betétdalával, az Everything I do című számmal állt a mentorok és a közönség elé, amiről többen is úgy vélték, hogy végre egy igazán hozzá passzoló számot sikerült találni. Még Feró is zavartan ismerte be, hogy az utolsó csapatának kiejtése miatt bosszút akart állni Dávidon, keményen kritizálni őt, de aztán ahogy hallgatta, rájött, hogy jobb lesz csendben maradnia, mert "ez a fiú, ez jó!"

A duett-kör előtt Geszti emlékeztette a nézőket a szavazatok fontosságára, hangsúlyozva, hogy a stúdióban sokszor kevésbé tűnik fel egy-egy hamis hang, így ha a tévén keresztül úgy hallják, hogy valaki nem énekelt tisztán, akkor higgyenek a fülüknek, mert az tényleg nem volt tiszta, és a szavazataikat ez alapján küldjék a versenyzőkre.

A páros produkciók sorát Antal Timi és Szabó Dávid nyitotta, egy igazán dinamikus dallal, a Maroon 5 és Christina Aguilera Moves like Jagger című számával. Feró megjegyezte, hogy nemcsak a világ bármely X-Faktorának színpadán, de akár önálló show-ban is megállná a helyét ez a közös előadás, a többiek pedig azt emelték ki, hogy mennyire jó hatással volt egymásra a két előadó, harmóniában voltak egymással és a dallal is, és kölcsönösen erősítették a másikat. Timi a dal végén annyit mondott a közös munkára visszaemlékezve, hogy Dávidtól mindig táncolhatnékja támad, az operettszínészből lett versenyző pedig bevallotta, hogy rendszeresen magyar Whitney Houstonnak hívja Timit, aki ha elkezd énekelni, minden sejtje kinyílik.

Baricz Gergő (Fotó: RTL Klub/Bársony Bence - A galériához KATT a képre!)


Keresztes Ildikó mentoráltjai közösen álltak színpadra, Stone és Zámbó Krisztián az eredetileg Paul McCartney és Stevie Wonder által világhírre vitt Ebony and Ivory című szám magyar változatával, a Feketén a hófehér című Roy&Ádám és Pély Barna által előadott számmal léptek színpadra. Geszti úgy fogalmazott, hogy amikor meglátta a két előadót a színpadon, arra gondolt: "most jön a Terminátor, összecsap Aliennel a Föld nevű bolygón, és együtt eléneklik az Örömódát". Aztán nagy megkönnyebbülésére mégsem ezt kapta, és a Napsugár-fiúkhoz hasonlította a közös megjelenésüket, amit Malek is megerősített: "nem volt világszám, valljuk be, de volt benne valami őszinteség" - mondta. Keresztes kiemelte a dal üzenetét, miszerint nem szabadna bántaniuk az embereknek egymást, hanem békében kell élni egymással, finom áthallás volt ez azokra a kritikákra, amelyek mentoráltját érték az elmúlt hetekben.

Csobot Adél és Oláh Gergő közös produkciója óriási meglepetést okozott mindenkinek, Michael Jackson The way you make me feel című számával szinte felrobbantották a stúdiót, olyan energiák szabadultak fel mindkettejükből. Geszti és Malek büszkén nézte mentoráltjaik párosát, utóbbi úgy vélte, nem is összeadás-jelet, hanem szorzót kell közéjük tenni, ha együtt színpadra állnak, Keresztes pedig elfeledkezett a mentor-mivoltáról, legszívesebben felrohant volna melléjük és ott tombolt volna ő is, annyira tetszett a produkció. "Szeretek saját magam lenni, de most szívesen lettem volna Oláh Gergő, olyan jól állt neked Adél!" - lelkendezett Feró.

A mentorok egyetértettek abban, hogy a duettek mindenkiből a legjobbat hozták ki, a versenyzők jó hatással voltak egymásra, de a nagy örömködésre árnyékot vetett a közelgő eredményhirdetés, ami a közös produkciót és a sztárvendégként visszatért Baricz Gergő fellépését követően el is érkezett. A nézői szavazatok alapján ismét Keresztes Ildikó két mentoráltja állt egymással szemben, ő pedig megígérte, hogy nem bízza semmiképp a borítékra az eredményt.

Erre azonban nem volt szükség: miután Stone az Izzó tűz című saját szerzeményét, majd Zámbó Krisztián az apja híres dalát, a Még nem veszíthetek-et előadta, a három férfi mentor Krisztián ellen szavazott, nem titkolva, hogy összességében mindkét versenyző eleget hibázott már a verseny során, ami alapján jóval tovább jutottak, mint az indokolt lenne. Így azonban Keresztesnek már nem kellett kimondania a döntést, a többi szavazat is elég volt, csak utóbb vallotta be a mentor, hogy ő maga is Krisztiánt küldte volna haza.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.