Nem segített a PJZ-n a varázsfestés

Képek - X-Faktor: Űrugrás, eufória és kelta varázserő a 2. élő show-ban

Régóta megszokott, nemcsak a hazai X-Faktorban, de szerte a világon, hogy a csapatok korán "halnak", amit az első élő show-ban ezúttal még sikerült elkerülni, de másodjára a PJZ csillaga áldozott le.

X-Faktor - A második élő show képgaléria

2012.10.21 10:44ma.hu

Rendhagyó módon indult az X-Faktor második élő show-ja, ami nem csoda, hisz egész héten Felix Baumgartner és szenzációs űrugrása volt a téma, ami még a tehetségkutató szerkesztőit is megihlette. Így aztán egy rövid videóbejátszást követően, amelyen egy szkafanderbe öltözött ember volt látható a zuhanás és a földet érés közben, hátán egy óriási X-Faktor emblémás ejtőernyővel, Ördög Nóra hófehér űrruhában bújt elő a színpad alól, fejéről épp akkor levéve a sisakot. "Szólítsanak nyugodtan Felixnek ezentúl!" - mondta mosolyogva, aztán az előző heti párbajra visszatekintve a két érintett mentor várakozásairól érdeklődött.

Malek Miklós, akinél már hagyomány, hogy minden évben az ő versenyzője távozik elsőként a show-ból, egyrészt elárulta, hogy most még jobban koncentrál a megmaradt két énekesnőjére, másrészt pedig reményét fejezte ki, hogy ha az indulás megint ugyanolyan volt, akkor talán a vége is hasonló lesz - emlékezzünk csak, tavaly Kocsis Tibi az ő mentoráltjaként nyerte meg a versenyt. Ami Geszti Pétert illeti, ő csak annyi jótanácsot mondott a versenyzőinek, hogy "jól kell énekelni, és akkor nem kerül sor párbajra".

Ezt a bölcsességet Lass Beának csak részben sikerült betartania, legalábbis a mentorokat eléggé megosztotta, ahogyan a Get the party started című szám James Bond-stílusú átdolgozásával elindította a partit. Bár Geszti dicsérte a dalválasztást és meglepte őt a lány új, eddig nem ismert bulizós arca, azért nem ment el szó nélkül a hamis hangok mellett, mint ahogyan Malek is ezt kifogásolta. Feró azt mondta, úgyis az volt a lényeg, hogy jó bulit csinált, Keresztes Ildi pedig azzal próbálta védeni az énekesnő renoméját, hogy igazi nagy legendás énekesnők keverékének titulálta.

Who's gonna save the world tonight? - kérdezte a Spirit, fiatalos és erős stílusban, de a mentorok ismét kiemelték, hogy a csapatot továbbra is Kinga vitte a hátán, Geszti pedig dicsérte a dalválasztást, de úgy érezte, a feldolgozás nem sikerült a legjobban és a szám közepe táján már "elfogyott", unalmassá vált. Nem úgy Antal Timi produkciója, amit ezúttal is a tökéletességre törekedve dolgozott ki az előadó, mind hangban, mind látványban. Az Eurovízión győztessé lett Euphoria című számot adta elő, rendhagyó módon fekve kezdte, aztán a vibráló háttér és a Timi haját és ruháját lengető szélgép tette teljessé a hatást. A végén kirobbanó vastaps senkit nem lepett meg, mint ahogyan az se, hogy a mentorok csupa jót tudtak csak mondani róla.

Fotó: RTL Klub/Bársony Bence (A galériához KATT a képre!)


A rövid szünet után Szabó Dávid nyitotta a második részt, ő is egy új arcát mutatta meg Robbie Williams Rock DJ című számával, sőt, nemcsak az arcát, de a felsőtestét is megmutatta, amikor a koreográfia részeként a táncoslányok a dal vége felé letépték a pólóját. Keresztes tombolva kérdezte meg: "én már vettem a bulidra jegyet, sőt bérletet is - mit akarsz még?!" Ennek ellenére még mindig hiányolta a színész-énekesből az "igazi állat" előbújását és javasolta, hogy menjen át a saját mentoráltjai közé, majd ő segít ebben. Feró viszont kifejezetten unta a produkciót, szerinte a póló letépése volt az egyetlen izgalmas pillanat benne, és egy Gesztinek szánt fricskával megállapította, hogy Ildikó átvette a mentortársa technikáját, miszerint "ki kell gombolni a versenyzőt". A szöveggyáros azzal vágott vissza, hogy "megőrült a közönség, vagy nem? Akkor miről beszélünk?"

Kevésbé őrjítő, de annál őszintébb volt Stone produkciója, aki szívét-lelkét beleadta Ákos Hello, hello című számába. Nem véletlenül: a "vissza kellett jönnöm hozzád" nem is annyira a műsornak és az első forduló utáni továbbjutásának szólt, mint inkább feleségének és családjának, akikhez hosszú szünet után tért vissza és most úgy tűnik, rendeződik a rocker magánélete is. "Múltkor azt mondtam, hogy ki kell tenni ide az asztalra kicsit a szíved, és most azt éreztem, hogy jól csináltad!" - dicsérte Geszti, és a többi mentor is hasonlóan pozitív kritikákat fogalmazott meg.

A mezőnyből leginkább kirívó csapat, az éneklést inkább szövegeléssel kiváltó PJZ egy olyan műfajban íródott számot dolgozott át rap-stílusba, ami nem kifejezetten áll közel hozzájuk, az I love rock and roll Malek szerint kifejezetten rossz választás volt a két fiú számára, "nem tudtak vele mit kezdeni". Ráadásul a szöveg érthetősége sem javult túl sokat az elmúlt hét óta, bár az akkori kritikák hatására a srácok sok energiát fordítottak erre a részre is, de a biztonság kedvéért a ledfalon a megszokott képi hangulatok helyett maga a szöveg futott végig, Feró fel is hívta Geszti figyelmét, hogy azért volt kiírva, hogy ő is értse. Utóbbi szerint viszont hiába tetszett neki az egyik oldalról a produkció, a másikról mégis azt érezte, hogy lassan "elfogy", és nem volt több, mint egy vidéki hakni.

Fotó: RTL Klub/Bársony Bence (A galériához KATT a képre!)


Fehér Zoli megújult erővel tért vissza a versenybe azok után, hogy mindjárt az első forduló egy párbajjal végződött számára. Mentora elárulta, hogy úgy élte át a helyzetet, mint amikor az ember egy baleset-közeli állapotból kijön: "majdnem vége lett", de ez új erőt is adott neki egyben. A When I get You alone című Robin Thicke-szám után Malek szóvá tette, hogy sokat lóbálta a mikrofont, ezért nem mindig hallotta jól a hangját, de amit hallott, az tetszett neki. Keresztest meglepte a fiatal énekesből áradó spiritusz, és Feró is örömmel üdvözölte, hogy végre férfias, lendületes produkciót láttunk, nem sírtuk tele a színpadot. "Visszatért a régi Fehér Zoli" - reagált az énekes a mentorok dicséretére és egy kicsit a múltkori párbaj következményeire is.

Ha már a múlt hétre tekintünk vissza, a Like-nak párbaj nélkül is épp elég oka volt a letörtségre, visszanézve a felvételeket ők maguk is elszörnyedve állapították meg, mennyire gyengén sikerült a produkciójuk. Feró azonban jó mentorhoz híven az előnyükre fordította a csalódottságot, így most úgy tudták előadni a Shakespeare Sisters Stay című számát, hogy a végén mind a négy mentor felállva tapsolt nekik. Ilditől azonnal egy hatalmas lájkot kaptak, Malek is tetszését fejezte ki, Geszti pedig bevallotta, hogy nő még olyan hatással nem volt rá, mint most Szulita: "egyszerre féltem tőled és csodáltalak!"

Nem bűvölte viszont el ennyire Zámbó Krisztián, akin igaz, hogy látja a fejlődést, mégis még mindig csak közepesnek érezte a produkcióját és továbbra is a hangok csak egy részét hallotta ott, ahol azoknak lenniük kellett volna. Feró szerint is még mindig csak halad arrafelé, amit az első válogatón hallottak tőle, de nincs ott, csak Keresztes biztatta minden létező módon a mentoráltját, akit múlt héten annyira elhagyott a hite, hogy hajszál híján fel is adta a versenyt.

Önbizalomban a másik végletet képviseli Csobot Adél, aki talán az idei mezőny leginkább megosztó jelensége: vagy nagyon szeretik őt az emberek, vagy nagyon utálják, középút nincs. A Call me maybe című számmal most a mentorokban is inkább a "nem szeretem" oldalt erősítették, Ildi szerint múltkor túl magasra tette a mércét és ezt most nem tudta elérni, Feró pedig annak ellenére szólta le az előadását, hogy bevallotta, nagy rajongója. "Nem az éneklésed miatt szeretünk" - szurkálódott Geszti, viszont abban egyetértettek Malekkal, hogy kétségtelenül show volt az, amit a színpadon művelt.

Fotó: RTL Klub/Bársony Bence (A galériához KATT a képre!)


A versenyszámok sorát Oláh Gergő zárta, akin ezúttal is a mérhetetlen alázat és a rengeteg igyekezet látszott, miközben Seal It's a man's world című számát feleségének ajánlva énekelte el. Ő volt a második az est során, akinek mind a négy mentor állva tapsolt, Malek dicsérte, hogy semmi sallang, semmi hamis hang nem volt felfedezhető a számban, Feró pedig azt mondta: nem szereti ezt a számot eredetiben, de ahogyan Gergő előadta, úgy új értelmet nyert a számára. Keresztes csak az énekes ruhájában talált kivetnivalót, az énekébe ő sem tudott hibát felfedezni, Geszti pedig, akinek köztudottan mindenre csípőből van néhány megjegyzése, ezúttal bevallotta, hogy nem találja a szavakat.

A sztárvendégként érkező és vadonatúj, Birthday című számát bemutató Carbonfools után a mentorok összefoglalták az este tapasztalatait, Malek egy hullámvasúthoz hasonlította és megjegyezte, hogy unalmasnak semmiképp sem mondhatná. Geszti azt mondta, hogy egészen eddig a pillanatig szokta szeretni a műsort, ami ezután következik, azt szívesen kihagyná. Az egész show-t egy atomháborúhoz hasonlította, aminek nincsenek győztesei, csak túlélői. Ildikó röviden annyit mondott, hogy nagyon jól érezte magát egész este, Feró pedig szerencsésnek nevezte nemcsak magát és mentortársait, de a műsorban részt vevő összes munkatársat, amiért itt lehetnek ebben a műsorban, "ami az ország legnagyobb show-ja!"

A szavazatok lezárását és a párbajt azonban ezúttal sem lehetett tovább odázni, az utolsó három színpadon maradt versenyző közül végül Csobot Adél még megúszta az összecsapást, de a PJZ-nek és Lass Beának meg kellett küzdenie a mentorok szavazataiért. A két "saját" mentor természetesen az ellenfél versenyzőt küldte volna haza, a kevésbé pártatlan Geszti és Malek azonban egyetértett abban, hogy bár mindkét versenyző előadásában jócskán voltak hibák, a PJZ volt a kevésbé meggyőző. A Piros Király becenevű rappernek és csapatának tehát nem hozott szerencsét az arcára ezúttal is felfestett "kelta varázserő", de az utolsó szó jogán még egy nagyon szép üzenetet küldött a nézőknek: "Ha valamit el akarnak érni, most tegyék meg, amíg nem késő. A percet nem lehet megvenni!"

A jövő héten a frissen mozikba kerülő vadonatúj kémfilm, a Skyfall kapcsán természetesen a James Bond-dalok lesznek terítéken.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.