Emelt fővel várja a kihívásokat

Feleségének írt könyvet Gorbacsov: "Egyedül, magammal"

Egyedül magammal címmel Mihail Gorbacsov volt szovjet pártfőtitkár, a peresztrojka atyja több száz oldalas visszaemlékezés-kötetet jelentetett meg, amelynek jelentős részét feleségének, Raisza Gorbacsovának szentelte.

2012.11.15 18:29MTI

"Ha valaki az hitte, hogy a fővárosi Moszkva könyvesboltban egy békés úriemberrel, egy idős nyugalmazott politikussal találkozik, akkor elszámította magát. Mihail Szergejevics továbbra is +kenterbe veri+ ellenfelét, és általában emelt fővel várja a kihívásokat" - írta csütörtökön a Komszomolszkaja Pravda című orosz lap Gorbacsov visszaemlékezéseinek bemutatójáról.

"Életem legnehezebb döntése a feleségem kiválasztása volt" - nyilatkozta az idős politikus a több mint hatszáz oldalas kötet megjelenésekor. Mihail Gorbacsovnak és feleségének kapcsolata legendásan szeretetteljes volt, a volt szovjet elnök szerint sohasem unták meg egymást, és Raisza sohasem befolyásolta az ő politikai döntéseit. A Komszomolszkaja Pravda cikkírója hozzáteszi: nagy bátorság kell ahhoz, hogy a világpolitika és történelem egy ilyen személyisége megírja nagyon személyes, érzelmes visszaemlékezéseit.

Mihail Gorbacsov elmondta: a kötet megírásának öt éve alatt már maga is betegeskedett. Négy operáción esett át, és az utóbbi másfél évben szinte állandóan kórházi kezelésre szorult. Gyakorlatilag újra tanult járni.

"Nem kívánnék a betegségemről beszélni, de önöknek tudnia kell róla" - mondta őszintén. Humorát megőrizve azonban közölte: meg akarja érni a következő jubileumot és a könyvbemutató résztvevőit meghívta kilencvenedik születésnapjára.

Az Egyedül magammal című kötet a 81 éves Gorbacsov politikai pályafutásának néhány különleges időszakát, valamint politikustársait is megjeleníti. Beszélgetéseket tartalmaz Leonyid Brezsnyevvel, a harminc évvel ezelőtt elhunyt volt pártfőtitkárral, és az őt a párt élén követő Jurij Andropovval, valamint az egykori SZKP központi bizottságának és kormányának más vezetőivel.

"Mindegyikükről megvan a saját véleményem" - mondta. A lap szerint a Szovjetunió első és egyben utolsó elnöke meglehetősen kifejező portrét rajzol az ország és a világ nagy részének sorsát akkoriban befolyásoló Szovjetunió vezetőiről, és akaratlanul is megalkotta a rendszer arculatát. Az 1987 óta megjelent négy könyvéhez képest is új elemekkel bővítette visszaemlékezéseit. A jelenlegi orosz hatalmat rendszeresen bíráló idős politikus arra a kérdésre, tetszik-e neki az az Oroszország, amelyet Putyin épít, csak annyit mondott: "olvassák el a könyvemet!"

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.