Matrica Divatház

Szarmata divatbemutató Százhalombattán

A régmúlt idők divatját bemutató viselettörténeti családi napok sorozatban a Pannónia területén élt szarmaták több mint 1600 éves modelljét vonultatják fel vasárnap a százhalombattai régészeti parkban.

2012.09.15 19:52MTI

Dobos Ágnes, a Matrica Múzeum sajtóreferense a rendezvényt bemutatva elmondta: a Matrica Divatház varróműhelyében az elmúlt évben tervezték meg és varrták meg azt a jellegzetes szarmata női viseletet, amelyet 2400 darab felvarrt gyöngy díszít és "az elkészült szarmata ruha igazi különlegessége a régmúlt idők divatjának". Hozzátette: a ruhadarabok régészeti leletek alapján készültek.

A keleti eredetű szarmata népesség a Római Birodalom keleti szomszédságában, az Alföldön élt a 3. században - vázolta a történelmi hátteret Dobos Ágnes. A program annak a Magyarországon is egyedülálló zenés divatbemutató-sorozatnak a része, amely a bronzkortól a középkorig mutatja be az évezredek viseleteit a Matrica Múzeum és Régészeti Park családi napjainak részeként. A különleges bemutató a családi nap kiemelkedő programeleme, ahol felvonultatják a ruharekonstrukciókat és a közönség először itt láthatja a szarmata ruhát.

A nap folyamán az érdeklődők sok mindent megtudhatnak a textilről, az öltözködésről és persze a szarmatákról, akiknek a konyhájával is megismerkedhetnek: a történeti ételkóstolón korabeli recept alapján készült szarmata húsos ragut kínálnak kölessel. "A növény- és ételmaradványok elemzése ugyanis tanúsítja, hogy ez volt a leggyakoribb szarmata táplálék" - magyarázta Dobos Ágnes, hozzátéve, hogy a vendégek rekonstruált bronzkori kemencében sütött lepényt is kóstolhatnak.

A látogatók a délelőtti kézműves foglalkozáson a szarmaták által nagyon kedvelt üvegpaszta-gyöngyökhöz hasonlókat készíthetnek, kipróbálhatják az agyagozást és a szövést is, emellett bőr késtokot varrhatnak. Az érdeklődőket szakemberek segítik eligazodni az alapanyagok, szövetek, színek, szabások, ékszerek és viselésük módja között.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.