Szabadon engedné őket

Madonna a Pussy Riot mellett

Az ötödik hónapja letartóztatásban lévő Pussy Riot lánybanda szabadon bocsátását sürgette az orosz vezetéstől Madonna a kedd este több mint húszezres közönség előtt megtartott moszkvai koncertjén.

Egy neves művész a száját varrta össze értük >>> képgaléria

2012.08.08 16:19MTI

A Vlagyimir Putyin és a megválasztását támogató ortodox egyház feje, Kirill pátriárka ellen "lázadó" Pussy Riot együttes ellen azért folyik bírósági eljárás, mert a moszkvai Megváltó Krisztus-székesegyházban február 21-én tiltakozó akciót hajtottak végre.

A három lány, a 24 éves Marija Aljokina, a 22 éves Nagyezsda Tolokonnyikova és a 29 esztendős Jekatyerina Szamucsevics a vád szerint nem politikai akciót, hanem "vallási gyűlölet motiválta garázdaságot" követtek el, amikor a templomban maszkot viselve, gitárokkal "imádkoztak" a Szűzanyához, hogy űzze el Vlagyimir Putyint, az azóta megválasztott államfőt. Az ügyész háromévi szabadságvesztést kiszabását kérte tettükért.

Fotó: RIA Novosti. Alexey Filippov

"Tudom, hogy minden történetnek sok megközelítése van, és nem akarok sem az egyházzal, sem a kormánnyal szemben tiszteletlennek tűnni, de úgy vélem, hogy ez a három lány - Mása, Kátyja, Nádja - valami bátor dolgot cselekedtek" - jelentette ki a popsztár kedd este a moszkvai olimpiai stadionban a közönség hangos tetszésnyilvánítása közepette.

"Imádkozom a szabadulásukért" - tette hozzá Madonna, aki a fellépés során a lányokkal való együttérzése jeléül egyszer egy fekete símaszkot is magára húzott maszkos akciójukra utalva.

A keresztény szimbolikával átszőtt, kereszteket és ikonokat felvonultató látványos koncerten a popsztár kijelentette: "Amerikából jöttem, ahol bárki szabadon kifejtheti a véleményét, akkor is, ha mások ezzel nem értenek egyet, illetve a kormány nem osztja azt. Ez a demokrácia!".

Madonna a koncert előtt adott interjújában kifejtette: a lányok már megfizettek a tettükért azzal, hogy öt hónapot töltöttek letartóztatásban.

A popdíva mellett számos más ismert előadó, köztük Sting, a Red Hot Chili Peppers, a Faith No More és Franz Ferdinand is felemelte szavát a lánybanda érdekében.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.