Medvegyev népszerűsége csökken, Putyiné stabil

A jóképű és a félelmetes - az orosz vezetés képekkel!

Dmitrij Medvegyev orosz elnök népszerűsége hároméves minimumra csökkent, Vlagyimir Putyin elnöké stabilizálódott - mutatta ki a Levada Központ független közvélemény-kutató intézet legfrissebb felmérésében, amelynek eredményeit a Vedomosztyi című lap tette közzé pénteken.

Nézze meg, hogyan múlatják az időt egymás társaságában! >>> képgaléria

2011.08.26 17:38MTI

Medvegyevre a tavasszal esedékes elnökválasztáson mindössze a megkérdezettek 28 százaléka szavazna, 30 százalék feltétlenül másnak adná a voksát, további 28 százalék a körülményektől tette függővé döntését.

Hasonló kutatások készültek 2008 és 2010 augusztusában is, és az elnök támogatottsága akkor hasonló volt a mostanihoz, de csak 14, illetve 18 százalék szándékozott feltétlenül másra szavazni.

Putyinnak továbbra sincs versenytársa: 39 százalék szavazna rá, 28 százalék feltétlenül másra. Igaz, 2008-ban 58 százalék volt az eltökélt hívek aránya, ellenfelei pedig 10 százaléknál kevesebben voltak.

Hároméves minimumra - 63 százalékra - esett azoknak az aránya is, akik elégedettek Medvegyev tevékenységével, 35 százalékkal pedig a maximumot érte el az elégedetlenek aránya.

A Putyin munkájával való elégedetlenség is csökkent: tavaly év vége óta 79 százalékról 68-69-re esett vissza.

Lógatják a kukacot - KATT a képre!

Hasonló képet mutat a Közvélemény Alapítvány azonos témájú felmérése is.

A Levada Központ kutatásából kiderül az is, hogy Medvegyev népszerűségének csökkenése egybeesik az általános elégedetlenség erősödésével: 44 százalék vallja, hogy az ország nem a megfelelő irányba halad, s csak 36 százalék szerint mennek a dolgok jó irányba. Ezzel 2007 óta első ízben vannak jelentős többségben az elégedetlenek. A gazdasági irányvonallal 65, a politikai kurzussal 50,5 százalék elégedetlen. Általában nem a vezető kettőst teszik felelőssé, de arra a kérdésre, hogy ki tehet a problémákról és a drágulásról, 40,7 százalék Medvegyevet, 39,7 százalék a kormányt, 28,9 százalék Putyint nevezte meg. Ezzel szemben az ország sikereit 38,3 százalék Putyinnak, 29,5 százalék Medvegyevnek, 16,4 százalék a kormánynak tulajdonítja.

Alekszej Grazsdankin, a Levada Központ igazgató-helyettese szerint az emberek azért hajlamosak Medvegyevet hibásnak tartani, mert az "immunitás", amely Putyint övezi, nem terjedt ki rá is. "Putyin nem felel azért, ami rossz az országban, ő a mienk, nem hús-vér politikus, hanem jelképes alak. A felelősség nem tapad hozzá, és már a választási harc kezdete előtt elkezdett nyerni, visszatér hozzá a hatalom és az erő" - vélekedett a szociológus.

Mindehhez számos egyéb tényező mellett hozzájárult a sajtó is, amely korábban hetente több ezer tudósítással többet adott Medvegyevről, mint Putyinról, de július 18-tól túlsúlyba kerültek a Putyin tevékenységéről szóló beszámolók - mutatta ki a Medialogia társaság kutatása.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.