Előzetesben a Pussy Riot

Nem érdekli a Putyin-ellenes punkcsajok fellebbezése a bírságot

Elutasította a fővárosi bíróság a moszkvai Megváltó Krisztus székesegyház oltára előtti, nagy botrányt kiváltó februári fellépés miatt őrizetbe vett két fiatal punk, a Pussy Riot formáció fellebbezését. A Putyin-ellenes dalt maszkban és színes ruhában előadó kisgyermekes anyák továbbra is vizsgálati fogságban maradnak.

2012.03.14 15:18MTI

Egyikük, Nagyezsda Tolokonnyikova ügyvédje az őrizetbe vételt korábban elrendelő Taganka kerületi bíróságot elfogultsággal vádolta, mert egy tavalyi, más ügyben zajló tárgyaláson védence és társai csótányokat eresztettek el a teremben, azt demonstrálva, hogy szerintük a bíróság csótány módjára viselkedik.

Nyikolaj Polozov ügyvéd túlzottnak tartotta védence fogva tartását, a fellebbviteli bíróság azonban szerdán, tekintettel Tolokonnyikova kanadai migrációs kártyájára, s arra, hogy állandó bejelentett lakhelyén nem tartózkodott, törvényesnek tartotta, hogy a vizsgálat idejére rácsok mögött maradjon a kisgyermekes anya. A bírósági kollégium jobbnak látta, ha társa, Marija Aljohina is a börtönben marad, mert a botrányt okozó templomi akció után el akart rejtőzni a igazságszolgáltatás elől. Polozov ügyvéd a jog tagadásának és törvényellenesnek minősítette a döntést, és kijelentette, hogy az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordul.

Anna Szevortjan, a Human Rights Watch nemzetközi jogvédő szervezet moszkvai irodavezetője is túlzónak tartja a feminista punk formáció tagjai elleni eljárást. A Pussy Riot tagjainak támogatására összegyűltek és az akciójukat ellenző, ortodox vallású aktivisták között kisebb csetepaté zajlott le a bíróság épülete előtt. A rendőrség nem csak a punkok híveit, de az egyik ortodox szervezet aktivistáját is őrizetbe vette.

Eközben Jerevánban is tüntetett egy csoport fiatal az orosz nagykövetség előtt a punk együttes tagjai mellett.

A feltűnő öltözékű fiatalok dobokkal felszerelkezve követelték a két fogva tartott polgárpukkasztó szabadon engedését. Novoszibirszkben különös plakátokkal tiltakoztak a Pussy Riot tagjainak fogva tartása ellen. A szibériai nagyváros több kerületében megjelent ikonszerű ábrázolásokon egy piros ruhás, lila köpenyes nő szerepelt felemelt kézzel, gyermekkel a mellén, rajta a felirattal: szabadságot a Pussy Riotnak.

A helyi metropolita vizsgálatot követelt huliganizmus címén.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.