Feminista színdarab Brüsszelben

Vagina Monológok az Európai Parlamentben

A nők elleni erőszak felszámolását célzó nemzetközi mozgalom tevékenységéhez kapcsolódóan az Európai Parlament képviselőnői adták elő kedden este az EP brüsszeli székházában az Eve Ensler New York-i feminista írónő könyve alapján készült színdarabot, A Vagina Monológokat.

2012.03.06 19:15MTI

A darabot első alkalommal 1996 végén vitték színre egy off-Broadway színházban. Az évek során egyre sikeresebbé vált, később mind több ismert közszereplő működött közre különböző színpadi változatokban, amelyek bemutatói gyakran jótékonysági célokat szolgáltak.
   
A szerző - aki jelen volt a kedd esti brüsszeli bemutatón - kereken 200 nővel készített interjúból válogatta össze az anyagot. A monológok egyazon téma köré csoportosulnak, mégis személyenként igen eltérőek. Megszólal például egy boszniai nő, akit a délszláv háborúban erőszakoltak meg, beszámol első szexuális tapasztalatairól egy fiatal lány, elhangzik egy 72 éves hölgy megrázó monológja. Ensler "antropológiai tanulmánynak" nevezte művét, amely a nők erotikus fantáziáit, szenvedélyüket, vágyukat, csalódásaikat, illetve adott esetben a szexuális erőszakot mutatja be.
   
Eve Ensler az előadás előtt újságíróknak úgy nyilatkozott: nagyon megindítónak tartja és büszkeséggel tölti el, hogy csatlakozhat az Európai Parlament azon női tagjaihoz, akik fellépnek az asszonyok és lányok elleni erőszakkal szemben. Egyben üdvözölte, hogy ezek a képviselőnők ennek érdekében latba vetik "látásmódjukat, szívüket, szavazatukat".
   
Az írónő 1998-ban kezdeményezte a V(agina)-Day mozgalmat, amely a nők elleni erőszak legyőzését ("victory over violence") célozza. A V-Day mozgalom eddig 85 millió dollár adományt gyűjtött össze, ebből nem csupán felvilágosító kampányokat szervezett, hanem például az erőszaknak kitett nők számára biztonságos menedéket nyújtó házakat is megnyitott például Kongóban, Haitin, Kenyában, Egyiptomban, illetve Irakban.
   
A kedd esti brüsszeli bemutatón a legkülönbözőbb pártállású európai parlamenti képviselőnők léptek színre. A francia Marielle Gallo és a finn Sirpa Pietikäinen néppárti, a portugál Ana Gomes szocialista, a romániai Renate Weber és a svéd Cecilia Wikström liberális, az osztrák Ulrike Lunacek, a német Franziska Brantner és a belga Isabelle Durant zöldpárti, a holland Kartika Tamara Liotard pedig radikális baloldali.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.