A Fehér Ház a telefonbeszélgetésről

Végül Obama felhívta Putyint

Barack Obama amerikai elnök felhívta Vlagyimir Putyin megválasztott orosz elnököt, hogy gratuláljon neki az orosz elnökválasztáson elért minapi győzelméhez - közölte a washingtoni Fehér Ház helyi idő szerint péntek este kiadott közleményében.

2012.03.10 09:28MTI

Obama kora délután hívta fel Putyint az elnöki különgép, az Air Force One fedélzetéről, amellyel Virginia államba utazott. Ez volt az első kapcsolatfelvétel a két vezető között a vasárnap megtartott orosz elnökválasztás óta.

Az amerikai közlemény szerint Obama kiemelte az amerikai-orosz kapcsolatokban Dmitrij Medvegyev elnökkel az elmúlt három év során elért eredményeket, beleértve az Afganisztánnal kapcsolatos együttműködést, a START-egyezmény megkötését és ratifikálását, Oroszország meghívását a Kereskedelmi Világszervezetbe (WTO) és az Iránnal kapcsolatos együttműködést.

Fotó: RIA Novosti. Sergey Safronov

"Obama elnök és Putyin megválasztott elnök egyetértett abban, hogy a kapcsolatok sikeres újraindítására építeni kell az elkövetkező években"- hangzott a kommüniké.

Obama közölte: várja, hogy Putyin vendéglátója lehessen a G8-csoport májusban megrendezendő, Camp David-i csúcstalálkozóján. A két vezető áttekintette a jövőbeni együttműködés területeit, beleértve a kereskedelmi és a befektetési kapcsolatoknak az Oroszország még függőben lévő WTO-tagságából eredő erősítését.

A két vezető egyetértett abban, hogy folytatja a párbeszédet azokkal a területekkel kapcsolatban, amelyek ügyében az Egyesült Államok és Oroszország eltérő álláspontot képvisel, beleértve Szíriát és a rakétavédelmet. "Obama elnök és Putyin megválasztott elnök egyetértett, hogy folytatja erőfeszítéseit azért, hogy a kapcsolatok javítása érdekében közös nevezőt találjon és eltávolítsa az akadályokat" - hangzott a Fehér Ház által kiadott közlemény.

Jay Carney fehér házi szóvivő csütörtökön azt hangsúlyozta, hogy a Kremlben végbemenő váltás ellenére nem lesz változás a kétoldalú viszonyban.

"Nyilvánvaló, hogy várakozással tekintünk az Oroszországgal való együttműködés és közös munka elé azokban a kérdésekben, amelyekben egyetértünk, ez pedig független attól, hogy ki az elnök" - mondta Carney.

Hangsúlyozta, hogy az amerikai politika nem személyi alapú, hanem a nemzeti érdekeken, valamint azokon a megállapodásokon alapul, amelyeket Washington el tud érni Moszkvával.

Moszkva a Putyin-Obama telefonbeszélgetéséről

Minden alapja megvan a minőségi ugrásnak az orosz-amerikai kapcsolatokban - jelentette ki Vlagyimir Putyin megválasztott államfő Barack Obama amerikai elnökkel folytatott pénteki telefonbeszélgetésekor.

Az orosz kormány nemzetközi ügyekkel foglalkozó munkatársának közlése szerint a két ország vezetői megállapították: az elnökválasztási kampány során mindkét országban éles bírálatok hangzottak el egymással kapcsolatban, mindez azonban a kampány hevében történt és ennek nem szabad befolyásolnia az orosz-amerikai együttműködés fokozatos fejlesztését.

Vlagyimir Putyin nagy jelentőséget tulajdonított a nemzetközi biztonság érdekében folytatott együttműködésnek, különösen a mai viharos időkben - mondta Jurij Usakov.

A Fehér Ház közlése szerint a két vezető egyetértett abban, hogy folytatja a párbeszédet azokkal a területekkel kapcsolatban, amelyek ügyében az Egyesült Államok és Oroszország eltérő álláspontot képvisel, beleértve Szíriát és a rakétavédelmet.

Barack Obama moszkvai idő szerint pénteken este hívta fel elnöki külön gépének fedélzetéről Vlagyimir Putyint, hogy gratuláljon neki az orosz elnökválasztáson elért győzelméhez.

Ez volt az első kapcsolatfelvétel a két vezető között a múlt vasárnap megtartott szavazás óta. Ezzel az Egyesült Államom elnöke volt az utolsó a világ vezető hatalmainak államfői közül, aki gratulált az orosz politikusnak.

Washington Putyin újraválasztására a külügyi szóvivőn keresztül reagált először. Victoria Nuland hétfőn az orosz elnökválasztáson tapasztalt szabálytalanságok "független" kivizsgálását sürgette.

Később, szerdán Hillary Clinton amerikai külügyminiszter - kiváltva ezzel az orosz jogvédők tiltakozását - kijelentette, hogy Putyin az elnökválasztás nyilvánvaló győztese, és Washington kész az együttműködésre vele.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.