A harmadik helyezett

Putyin kormányozni hívja milliárdos ellenfelét

Vlagyimir Putyin megválasztott orosz elnök szerdán kijelentette, hogy szívesen látná a leendő kormányban Mihail Prohorov milliárdos üzletembert, az elnökválasztás harmadik helyezettjét.

2012.03.07 17:25MTI

"Prohorov komoly személyiség és jó vállalkozó. Hasznos lehet az orosz kormány számára, ha ő is így gondolja" - idézték orosz hírügynökségek Putyint.

Az üzletember új arc az orosz politikai életben, de sokak meglepetésére a vasárnapi elnökválasztáson sikerült megszereznie a szavazatok közel nyolc százalékát.

Putyin azt is jelezte, hogy először megbeszéli a kabinet összetételét Dmitrij Medvegyev leendő kormányfővel. Putyin már a szavazás másnapján reményét fejezte ki, hogy "konstruktív párbeszédet" folytathat az üzletemberrel. A 46 éves Prohorov az eredmények bejelentése után vasárnap azt mondta, hogy nem akar részt venni a következő kormány munkájában, inkább saját pártot alapít. A milliárdos hétfőn részt vett az ellenzék moszkvai tüntetésén. Egyes megfigyelők ennek ellenére a hatalom eszközének tartják a politikust, aki alkalmas lehet a liberálisok szavazatainak felszívására, valamint az elégedetlenség kereteken belül tartására.

Az üzletember az első nagyobb Putyin-ellenes megmozdulás után jelentette be indulását az elnökválasztáson. Prohorov első lépéseit a Kreml árnyékában tette meg, amikor 2011 júniusában megválasztották az Igaz Ügy nevű kis párt vezetőjének.

Nem sokkal később azonban ki is szorították, mivel túl sok önállóságról tett tanúbizonyságot, és sokszor nem vette figyelembe támogatóinak véleményét.

A választási kampány során Prohorov nem indított frontális támadást "Oroszország erős embere" ellen, inkább saját arculatának kialakítására és az ország modernizációját ígérő programjának ismertetésére helyezte a hangsúlyt.

Putyin újságírói kérdésre válaszolva szerdán azt is kijelentette, hogy a rendőrség a hétfői ellenzéki tüntetéseken korrekt és profi módon viselkedett.

"Nagyon profi módon. Senkit sem vertek, különleges eszközöket nem alkalmaztak, kiszorították a tüntetőket, amikor kezdték átlépni a megadott határokat" - közölte a vasárnap harmadszorra orosz elnökké választott Putyin. A rendőrség egyedül Moszkvában körülbelül 250 tüntetőt állított elő hétfőn.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.