Nem lesz túl színes a műsor

Tévécsatorna indult fátylas hölgyekkel

Egy kizárólag niqabot - teljes arcot eltakaró fátylat - viselő nők által irányított tévécsatorna kezdte meg működését Egyiptomban.

2012.07.24 12:29ma.hu

Végre azok a buzgó vallásos nők is munkát kaphatnak az egyiptomi médiában, akik fátylat viselnek. Hoszni Mubarak eltávolítása óta az iszlamisták egyre nagyobb hatalmat szereznek maguknak, méghozzá a lakosság támogatásával. Eljött hát az idő azon konzervatív hölgyek számára, akik fátylat viselnek, hogy kiálljanak magukért, hiszen Mubarak idején a niqab viselői nehezen találtak munkát.

Korábban a niqab egyenesen le volt tiltva a tévé képernyőjéről. “Azt mondták, hogy a dolog (egy bemondónő, aki niqabot visel) nem működhet a testbeszéd miatt. Nos, a hangom képes közvetíteni az érzelmeimet és reakcióimat” - mondta el Abeer Shahin, a nagy presztízsű kairói Amerikai Egyetem végzőse, aki nehezen talált állást, mivel a munkaadók idegenkedtek a teljes arcot eltakaró fátyoltól.

A csatorna tulajdonosa, Abu Islam Ahmad Abdallah szerint a projekt célja, hogy a fátyolozott nők is szerepet kapjanak a médiában, és olyan helyen dolgozzanak, ahol nincsenek diszkriminálva. “Egy fátyolozott nő jelentkezett munkára egy csatornánál, de nem kapta meg az állást. Hogy lehet, hogy ebben a környezetben a niqabot viselő nőket diszkriminálják?” - mondta el Abdallah. “Éppen ezért úgy döntöttem, csinálok egy olyan tévécsatornát, ahol karriert csinálhatnak és mások számára példát mutathatnak.”

A Maria nevet viselő - utalás arra kopt keresztény nőre, aki Mohamed próféta felesége volt - új műholdas csatorna hétvégén kezdte meg működését a Ramadán első napján. Az új adónak még nincsenek irodái, és egy Abassiya munkásnegyedében lévő kis lakásban székel. A tervek szerint napi hat órában sugároz műsort az al-Ummah vallási állomáson, amit az ultra-ortodox Salafi Iszlámisták üzemeltetnek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.