Nők = férfiak? Még mit nem!

Vallásháború: Franciaország megtagadja az állampolgárságot egy feleségét lefátyolozó férfitól

Eric Besson francia bevándorlási miniszter arra hivatkozva nem írta alá egy több éve Franciaországban élő marokkói férfi állampolgársági kérelmét, hogy az a teljes testet és arcot eltakaró muzulmán öltözék viselésére kötelezi feleségét.

2010.02.03 14:49MTI

A Francois Fillon kormányfő jóváhagyására váró döntés - amelyet az Államtanács megkeresése után maga a miniszter jelentett be - precedens értékű lehet. A teljes testet elfedő köntös ezentúl az állampolgárság megszerzésének akadályává válik az azt viselő nők mellett az azt támogató férfiak számára is - írta szerdán a Le Figaro című francia napilap.

A marokkói férfi házassága okán kérte a francia állampolgárságot, felesége ugyanis francia. Az elutasítást és a kormányfőnek beterjesztett rendelettervezetét a miniszter azzal indokolta, hogy az állampolgárság megszerzéséhez kötelező meghallgatáson a férfi nyíltan közölte: elutasítja az állam és az egyház elválasztásának elvét, nem fogadja el a nők és a férfiak közti egyenlőséget, valamint elismerte, hogy a mellette ülő feleségét ő kérte a fátyol viselésére.

Ez az első alkalom, hogy a francia hatóságok azért utasítják el egy férfinak egy francia nővel kötött házasság nyomán beadott állampolgársági kérelmét, mert feleségét a burka vagy más női iszlám viselet hordására kötelezte.

A Le Figaro szerint a jogszabály-véleményező szervként a nemzetgyűlésben megszavazott törvényeket és a kormány rendeleteit értékelő Államtanácsnak az elutasítást javasló véleményében csak annyit szerepelt, hogy a férfi életmódját olyan iszlám fundamentalista tanításokkal indokolja, amelyek összeférhetetlennek a köztársasági értékekkel. A feleség viseletéről azonban nem tett említést a véleményezés.

Franciaországban heves közéleti vita folyik a teljes testet takaró női muzulmán viselet szabályozásáról. A kérdéssel megbízott parlamenti szakbizottság januárban olyan intézkedés elfogadását javasolja a törvényhozásnak, amely büntetné az arc eltakarását a közintézményekben (hivatalokban, önkormányzatokon, postákon kórházakban, iskolákban), illetve a tömegközlekedési járműveken.

A kormány ennek megfelelően a közeljövőben törvényjavaslatot kíván beterjeszteni a tiltásról, amelyet a közvélemény 57 százaléka is támogat egy felmérés szerint.

Az ellenzék viszont azzal vádolta meg a kormányt, hogy a közelgő regionális választások miatt a nemzeti identitási vitához hasonlóan a saját tábora mozgósításának érdekében tette nemzeti üggyé az országban élő 5-6 millió muzulmán közül mintegy kétezer nőt érintő kérdést. Franciaországban tavaly 108 ezren nyújtottak be állampolgársági kérelmet, amelynek csak húsz százalékát utasították el a hatóságok.

Ezzel - a 2008-ban beadott 107 ezer igénylés után - továbbra is Franciaország a legnépszerűbb uniós ország az állampolgárság-igénylés szempontjából.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.