Honnan ered a csador?

Csador, a muszlim nők ruházatának kiegészítője

A csador, más nevén hidzsáb (perzsa eredetű szó, jelentése sátor) egy viszonylag nagy, leginkább sötét színű, félkör alakúra szabott kendőszerű szövetdarab, mely a muszlim nők ruházatának kiegészítő eleme.

2008.07.09 12:34National Geographic

A mohamedán országok közül is elsősorban Iránban mindennapos viselete az asszonyoknak. A csadort viselője a test köré borítja úgy, hogy egyúttal az a fejet is eltakarja, csak az arc vagy a szemek maradnak szabadon, de alkalmanként még az egész arcot is fátyol takarhatja.
 
A vallásos, konzervatív nők szinte kivétel nélkül fekete színű csadorban járnak, míg a fiatalok szívesen hordják a világos, esetleg mintás változatát. Viselését egyes szakmák esetében előírják, iskolákban egyenruhaként is megkövetelik, a mecsetek látogatásának ugyancsak feltétele a csador viselete. Egyes források (El-Guindi) szerint a csador története az ókori Mezopotámiáig nyúlik vissza, ahol elsősorban az előkelő nők hordtak fátylat, mai kifejezéssel élve egyfajta státuszszimbólumként.
 
Egy, a Kr. u. 5. századból fennmaradt domborművön jelenik meg először a fátyol használatának ábrázolása, ez azonban még nem bizonyítéka a csador viselésének. Az első hiteles ábrázolások a 18-19. századbéli európai utazók rajzaiból maradtak fenn, de a viselet elterjedése minden bizonnyal korábbra datálható. 1936-ban Reza Pahlavi sah a csador betiltása mellett döntött, ugyanis azt gondolta, hogy annak viselése szemben áll modernizációs törekvéseivel.
 
1979-es iráni forradalmat követően, Khomeini ajatollah hatalomra lépésével a hidzsáb használatát ismét elvárták, sőt a nőket gyakran kényszerítették is erre. A csadornak létezik egy további, világosabb színű, mintás változata is, melyet imacsadornak neveznek. Bár a csador hordása Iránban napjainkban már nem kötelező, viselője mégis megőrzi jó hírnevét és az iszlámmal szembeni áhitatát fejezi ki.

Kapcsolódó írások:

    Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

    Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

    Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.