Terjed a muszlim fátyol a mini bikini hazájában

"Azért hordom a fejkendőt, hogy mutassam, muzulmán vagyok"

Egyre nő a muzulmánok száma, és többségükben brazilok veszik fel az iszlámot.

2011.08.22 07:41MTI

"Szálem alejkum" - köszön Omár a Mesquita da Luzba, Rio első mecsetjébe belépve, ahová az éj beálltával a ramadáni böjt megtörésére érkezik.

Ezzel Omár az arabtudása ki is merült, és portugálul folytatja a beszélgetést a többi hívővel, akik hozzá hasonlóan többségükben áttértek az iszlám vallásra a világ legnagyobb lélekszámú katolikus országában.

Omár elmesélte, hogyan lett muzulmánná, ő, aki még négy éve pap volt a város egyik templomában. "Az iszlámban megtaláltam mindent, amit kerestem. Olyannak láttam Istent, amilyen valójában, minden igazítás nélkül" - mondta a 34 éves férfi, eredeti szakmájára nézve formatervező grafikus. Hagyományos arab viseletbe öltözött, valódi nevét nem árulja el, csak a muzulmán nevét: Omár Iszrafil Davud ben Ibrahim.

"Amikor a szemináriumba jár az ember, megtudja, hogy az iszlám egyike a négy monoteista vallásnak, nincsen semmiféle előítélet ez iránt a vallás iránt" - mondta mellette álló, muszlim fátylat viselő felesége, Alessandra Faria, az új vallás felvétele után "Fatima".

"Az anyám először majd belehalt a szégyenbe, hogy így kellett velem az utcára lépnie. Azért hordom a fejkendőt, hogy mutassam, muzulmán vagyok, tudatos kisebbséghez tartozom" - mondta Fatima. Valóban, sok bikinis nőt látni a tengerparti negyedekben, de kendőt viselőt alig. Omár és Fatima jövőre a szaúdi kormány ösztöndíjával Szaúd-Arábiába utazik, hogy "arabul tanuljon".

A befejezéséhez közelgő Mesquita da Luz építése négy éve kezdődött a hívők pénzén Rio egyik északi negyedében, a Tijucában. 400 imádkozó befogadására alkalmas. Eddig egy 40 négyzetméteres terem volt az imahelyük.

"Egyre nő a muzulmánok száma, és többségükben brazilok veszik fel az iszlámot. Többnyire az interneten toborzunk híveket" - mondta el a 43 éves Sami Isbelle, az 1951-ben alapított riói muzulmán társaság (SBMRJ) szóvivője. "Rióban mintegy 500 muzulmán család él, közülük 85 százalék az iszlámra áttért brazil, akiknek semmi közük az arabhoz."

A legtöbb, születésétől muzulmán Sao Paulo szövetségi államban és Brazília déli részében él.

Brazíliában nincsen hivatalos népszámlálás a muzulmánokra vonatkozóan, ahol csak a katolikus, evangélikus, zsidó, spiritiszta és afro-brazil felekezeteket tartják számon.

"A muzulmánok ugyanolyan kategóriába kerülnek, mint például a buddhisták. A számuk egymillióra becsülhető" - mondta Paulo Pinto, a Fluminense egyetem iszlám szakértője. Szerinte a terjeszkedésük legjobban az imahelyek számának növekedésével mérhető. Összesen 117 van belőlük, azaz négyszer annyi, mint 2000-ben.

Furcsa módon a 2001. szeptember 11-i merényletek után megnőtt az iszlám iránti érdeklődés, és sokan döntöttek úgy, hogy felveszik a muzulmán vallást" - mondta az egyetemi tanár, aki szerint az iszlámot az ellenállás új formájának tekintik.

"Azt gondolná az ember, hogy a brazil kultúra a maga érzékenységével és liberalizmusával ellentétes az iszlám szabályaival. A valóságban viszont sok konzervatív erkölcsi szabály van, például a szexualitás terén. Elegendő megnézni, mekkora sikerük van az evangélikus mozgalmaknak Brazíliában" - mondta Paulo Pinto.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.