Ketten haltak meg

Egy muszlim szekta vállalta magára a véres nigériai merényletet

A Boko Haram nevű szélsőséges muszlim szekta vállalta magára a csütörtöki nigériai pokolgépes támadást - derült ki a csoport által péntekre virradó éjjel nyilvánosságra hozott közleményből.

2011.06.17 11:49MTI

A fővárosban, Abujában csütörtökön a reggeli órákban a szövetségi rendőrkapitányság épülete előtt történt öngyilkos merénylet, amely az elkövetővel együtt két ember halálát okozta, s a detonációban többen megsebesültek.

A Boko Haram néven ismert fegyveres csoport állítása szerint célpontjuk a szövetségi rendőrkapitány volt. A rendőrség egyik szóvivője már csütörtökön elmondta: valószínűsítik, hogy ez a szekta áll a támadás mögött, mivel korábban több fenyegetést kaptak tőle. "Kár, hogy nem sikerült, amit akartunk, hiszen a célpontunk a főfelügyelő volt" - olvasható a Boko Haram fellegvárának számító északkelet-nigériai településen, Maiduguriban kiadott dokumentumban. A szövegben, amelyet egy bizonyos Abu Zaid írt alá, egyebek közt az is szerepel, hogy a kiszemelt áldozat nemrég közölte szándékát, miszerint "tönkreteszi" a csoportot néhány napon belül. A szekta állítólag a robbantás előtti napon egy levélben azzal fenyegetőzött, hogy támadást indít.

"Nemsokára dzsihádot kezdünk" - áll a kézzel írt szövegben.

A Boko Haram saját bevallása szerint az afganisztáni tálibok mozgalmához tartozik. 2009-ben felkelés tört ki Nigériában az irányítása alatt, amelyet a hatóságok végül katonai művelettel elfojtottak. A véres összecsapásokban több százan vesztették életüket.

Afrika legnépesebb államában a lakosság közel fele keresztény, és szintén csaknem fele muzulmán. Abujában legutóbb tavaly október 1-jén, az ország függetlenségének 50. évfordulója alkalmából tartott ünnepségek idején lépett működésbe öt perc különbséggel két, autóba rejtett pokolgép.

Akkor tizenketten vesztették életüket, és a merénylet elkövetését a régió befolyásos szélsőséges csoportja, a Mozgalom a Niger-delta Felszabadításáért vállalta magára.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.